Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Ajan arvoitus

 

Jaakko heittää kylmän kiven jo ensi tiistaina. Vaikuttaa siltä että lämpimän kiven heitto on jostain syystä jäänyt väliin. Mutta eipä hätää kun meillä on uimahallit ja siellä lämpimät saunat. Uimahallin saunassa kuulin miesten keskustelevan ajan nopeasta kulusta: vastahan oli kevät ja nyt alkavat illat jo pimetä!  Miehet pohtivat, miten eläkkeellä ollessa aika menee niin nopeasti.  Miesten muistelujen mukaan aika oli kulunut heidän elämässään kaikkein hitaimmin 15 ikävuoden ja 18 ikävuoden välissä. Miten niin?  Asiahan oli päivänselvä: 15-vuotiaaana sai ajaa mopolla, mutta sitten joutui odottamaan kolme vuotta, että pääsi auton rattiin!  Kaikki olivat samaa mieltä, ja joku totesi sitten, että kyllä kai yksi syy ajan nopeaan kulkuun vanhemmiten on siinä, että omat toiminnot väistämättä hidastuvat ja ympärillä olevan maailman meno sen kun vain kiihtyy.  Näin varmaan on.  Onneksi ihmisten ajan laskentaa määrittävät taivaankappaleet vaeltavat radoillaan varsin säännölliseen tahtiin. Olisi se aikamoista menoa jos ne vaihtaisivat tuntemustensa mukaan nopeuksiaan ja kiertoratojaan.  Tällöin aika ihmisten elämässä kuluisi todellisuudessakin välillä hitaammin ja välillä nopeammin. 

Pelle Peloton on Aku Ankasta saamieni tietojen mukaan varsin usein joutunut rakentamaan aikakoneita, joilla on voinut matkustaa ajassa. Tämä on ollut ihmisen haave aina. Olisihan se tosi jännää päästä käymään välillä menneisyydessä vaikka katsomassa, miten jokin historian tapahtuma tosiasiassa tai oikeastaan siis meidän oman käsityksemme mukaan meni.  Tulevaisuuteen matkustaminen taas tuntuisi ainakin minusta hieman pelottavammalta. Siellähän olisi aika pian edessä kaiken nyt niin turvallisen ja tutun katoaminen. No, ehkä kannattaisi matkustaa tulevaisuuteen vaikka 10 000 vuotta eteenpäin ja katsoa mitä siellä sitten on. Löytyisiköhän siellä Kerkkäsistä mitään mainintaa. Epäilen että ei. 

Toistaiseksi ihminen ei ole pystynyt rakentamaan aikakonetta. Ennustajaukkoja ja  –eukkoja tulee kyllä aina olemaan. Kyllä ihmiset sen verran taikauskoisia ovat, että haluavat uskoa, että joku voisi nähdä tulevaisuuteen. Kyllä minäkin uskon tulevaisuuden ennustamiseen joissakin asioissa. Suosikkejani ovat Anne Borgström ja Pauliina Kuokka.  Heidän ennustuksensa tosin yltävät vain muutaman päivän päähän. 

Ajassa matkustamisen ajatukseen sisältyy itse asiassa idea siitä, että voisimme olla kahdessa paikassa yhtä aikaa: tässä nyt ja tästä käsin jossain toisessa ajassa, mutta kuitenkin samaan aikaan.   Aivan viime vuosina hiukkasfysiikan tutkimuksissa on pystytty löytämään äärimmäisen pieniä alkeishiukkasia, jotka pystyvät olemaan ainakin kahdessa paikassa yhtä aikaa.

Työssäni perheneuvonnan puolella törmään silloin tällöin ilmiöön, jossa henkilön puheista voisi päätellä tätä tapahtuvan myös ihmisten välisissä suhteissa. Joku voi  kokea että hänelle läheinen ihminen ei ole nyt  tässä läsnä, vaan hän on samaan aikaan jossain ihan muualla. Tavallisimmat paikat, joissa ihminen on näkyvän olinpaikkansa lisäksi, ovat työ tai harrastukset.   Aika metkaa mutta mahdollista. Mielikuvituksemme antaa meille mahdollisuudet aikamatkailuun ja sehän on hyvä. Mielikuvituksemme avulla voimme katsella erilaisia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia jo nyt. Onneksi läheiset ihmisemme aina palauttavat tällaiset taivaanrannan maalarit ja taivastelijat ns. maan pinnalle ja sanovat että roskat pitäisi viedä, lähteä kauppaan tai laittaa ruokaa.  Muuten saattaisimme jäädä oman pään sisäisen aikakoneemme vangiksi tulevaisuuteen, emmekä pääsisi enää takaisin nykyhetkeen.   Mutta kyllä se on mukavaa, ilmaista ja ilmeisen terveellistäkin välillä poistua tästä todellisuudesta haaveilun ja taivastelun maailmaan.  

                      Paavo  Kerkkänen,  perheneuvoja  

Loma, ah loma!
Kyllä meitä on moneksi
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä