Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Aika menee kuin iltamissa

Paavo-Kerkknen-ex-perheneuvoja-elkelinen Paavo Kerkkänen, ex perheneuvoja

 


Aika menee kuin iltamissa, aina on ovella joulu tai juhannus. Tämä sanonta kuvastaa hyvin monen ihmisen tuntemuksia näinä aikoina. Aurinko nousee joka aamu aina vain aikaisemmin ja kohta siirrytään kesäaikaan.

Aamun virkku, illan torkku se tapa talon kasvattaa. Tämä vanha sanonta ei ole monenkaan nykyihmisen mieleen. IItaisin on niin paljon kaikenlaisia ”iltamia”, ettei millään malttaisi mennä nukkumaan. Aamulla sitten taas tekisi mieli nukkua pidempään, vaikka aurinko onkin noussut aikoja sitten. Vaan onko tuo aamuvirkkuus jollain tavalla parempi tai huonompi kuin aamutorkkuus ?

Kysymys siitä miten ihminen aikansa käyttää on askarruttanut mieliä aina. Jopa virsikirjassa esimerkiksi virressa numero 433 todetaan ” Oi etkö ihminen muistakaan: on lahjaa aikasi päällä maan/ ja joka askele matkalla/ vie kohti päivies loppua? Sä kätes voima ja sydämes/ maas hyväks käytä ja veljies. Jokainen hyödytön hetkistäs/ on hukkaan tuhlattu leiviskäs. ” Nämä sanat on kirjoittanut Z. Topelius jo vuonna 1869. Silloin ihmisten oli luultavasti helpompi mennä illalla nukkumaan, kun kaupat olivat illalla kiinni, eikä nettiäkäään ollut valvottamassa ja houkuttelemassa kaikenlaiseen ajan tuhlaamiseen.

Syksyn pimetessä huomasin asiaan liittyvän mielenkiintoisen tutkimusartikkelin, joka hieman tukee tuota aamuvirkkuuden paremmuutta. Tutkijat Vetter ja Schernhammer Coloradon yliopistosta olivat selvittäneet keski-ikäisten ja vanhempien naisten aamu- ja iltavirkkuuden yhteyttä masentuneisuuteen. Tutkimus julkaistiin Journal of Psychiatric Research -lehdessä viime elokuussa. Siinä havaittiin, että aamuvirkuilla naisilla on kiistattomasti ja merkittävästi vähemmän masentuneisuutta kuin aamulla pitkään nukkuvilla. Miksi näin on, se ei selviä tutkimuksesta. Mieleen tulee useitakin syitä miksi näin saattaa ollakin. Aamuvirkut naiset saattavat saada paremmin aikaa itselleen toisten nukkuessa, ja elämän hallinnan tunnekin voi olla parempi, kun on enemmän aikaa tehdä haluamiaan asioita. Miesten osalta ei mainittu tutkimus kerro mitään. Annetaanko siis miesten toistaiseksi nukkua aamuisin rauhassa?


Uunituoreen suomalaisen tutkimuksen mukaan iltavirkun äidin vauva oppii valvomaan. Tutkimuksessa oli mukana peräti 1673 perhettä, ja sen tekivät yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, HUS, Helsingin, Tampereen ja Itä-Suomen yliopisto sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiiri vuosina 2011-2017.
Tutkimuksen mukaan alle kaksivuotiaan vanhemmista kolmannes kokee, että lapsella on univaikeuksia. Iltavirkkujen äitien lapsilla todettiin olevan muita enemmän unirytmin kehityksen vaikeuksia. Kuinka ollakaan isien unirytmillä ei ollut vaikutusta asiaan. Lienevätkö isät olleet huolettomia ja nukkuneet eri huoneessa. Sitä ei tutkimus kerro.

Törmasinpä lehtiä lukiessani vielä yhteen mielenkiintoiseen ajankäyttö-tutkimukseen. Siinä käsiteltiin kuntoiluun käytetyn ajan yhteyttä mielenterveyteen. Tutkimus julkaistiin viime elokuussa The Lancet Psychiatry – lehdessä. Tutkijat Chekroud, Gueorguieva, Zheutin ja Paulus havaitsivat, että kuntoilusta hyötyivät eniten ne, jotka kuntoilivat 30-60 minuuttia kerrallaan 3-5 kertaa viikossa. Heidän mielenterveytensä oli muita parempi. Sen sijaan 1, 5 tuntia tai enemmän joka päivä kuntoilevilla oli muita enemmän mielenterveyden ongelmia. Aika mielenkiintoista. Eipä pidä tuhlata aikaansa liian intohimoiseen kuntoiluunkaan. Luulenpa, että sama pitää paikkansa niittenkin kohdalla, jotka harrastavat mitä tahansa liikaa muutakin suhteessa muihin tarpeellisiin tekemisiin. Ei ole helppoa täällä ajassa tämä ajan kanssa eläminen. 

Paavo Kerkkänen, eläkeläinen, ex perheneuvoja

 

Kesäteatterilaisen kehitys II, osa 3: Tiedä roolis...
Osaomistustyö
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
12 artikkelia
Aimo Salonen
134 artikkelia
Taivastelua
146 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä