Blogit

Karjalan Heilin blogeista löytyy kirjoituksia matkailusta, lapsiperheen arjesta, politiikasta, taloudesta, ruoasta, viinikulttuurista, unohtamatta lifestyle-blogeja. Haluatko Heilin bloggariksi? Ota yhteyttä toimitus@heili.fi

Runolliset jäähyväiset

Paavo-Tutkailee

 

Liperin vanhan kunnantalon yläkerrassa oli vielä 60-luvun lopulla kirjasto. Vietin siellä usein aikaa linja-autoa odotellessani ja kerran törmäsin siellä seuraavaan runonpätkään : ”Syv’ elo on, mitata päivän miel’ ei vois - Huol itkee: kestä en! ” Runo oli mielestäni niin pähkähullu ja tekohieno, että minua nauratti ihan hillittömästi ja päätin välittömästi opetella sen ulkoa. Se onkin ollut ainoa runo, jonka olen osannut ja sitten sopivan tilanteen tullen toistanut eri tilanteissa. Runo sopii mielestäni erityisen hyvin pitkäveteisten työ- ja urheilusuoritusten yhteyteen. Internetin kehityttyä sain myöhemmin selville, että en ollutkaan osannut runosta kuin osan. Kokonaisuudessaan se kuuluu seuraavasti:

Lue lisää...

Järjestys se olla pitää

Paavo-Tutkailee Paavo Kerkkänen

 

Tasavallan presidentti ilmoitti äskettäin, että hän ottaa pandemiarokotuksen sitten kun hänen vuoronsa tulee. Sauli ei aio etuilla jonossa vaan aikoo kunnioittaa rokottamisjärjestystä. Tällainen käytös luo meihin turvallisuutta ja uskoa tasa-arvoon.

Lue lisää...

Miksi huumori ei naurata?

Paavo-Tutkailee Paavo Kerkkänen

 

En ole kirjoittanut huumorista ja huumorintajusta pitkään aikaan. Viime aikoina olen kuitenkin antanut eri lehtiin ja radioon muutaman haastattelun. Toimittajat ovat olleet kiinnostuneita kuulemaan ajatuksia hirtehishuumorista, koronahuumorista ja huumorin varjolla tapahtuvasta kiusaamisesta. Vähemmän on kyselty mukavasta, ystävällisestä, iloisesta ja hauskasta huumorista. Sellaistakin on kuitenkin olemassa vaikka kuinka paljon. Wikipedian mukaan huumori on vuorovaikutuksen ja viestinnän muoto, jonka tarkoitus on tehdä ihmisiä iloisiksi, naurattaa ja purkaa jännitystä. Huumori voi kummuta ylemmyydestä ja vahingonilosta, yllättävästä vastakohtaisuudesta, tai sen tarkoituksena voi olla tarjota huojennuksen tunne. Huumorin monista lajeista tunnetuimpia ovat komiikka, satiiri, ironia ja parodia, ja huumorin muotoja ovat muun muassa vitsit, kaskut, pilapiirrokset ja stand up -komiikka. Huumorintajulla viitataan huumorin hyödyntämisen taitoon, sen ymmärtämiseen ja sen arvostamiseen. Huumoria voi käyttää muun muassa ihmissuhteiden ylläpitoon tai oman olon parantamiseen. Mielestäni Wikipediassa on huumorin olemus ja monimuotoisuus esitetty varsin hyvin. Viime aikoina olen itse joutunut pohtimaan sitä,miksi huumori ei naurata.

Lue lisää...

Onko rikas mies oikeassa ?

Paavo-Tutkailee Paavo Kerkkänen

Olet varmaan joskus kuullut Lasse Mårtensonin kappaleen ”Rikas mies jos oisin”. Kappaleessa sanotaan seuraavasti :

”Rikas mies, jos oisin jabba lagga jiggi daadal daadal diidul daadul dam.. Kaiken päivää laiskottelisin, rikas jos mä oisin mies. Tarvitsis ei raataa jabba lagga jiggi daadal daadal diidul daadul dam. Jos vain oisin rikas, rikas mies, zaidul diidul daidul daidul mies.  Ja mua liehakoivat johtomiehet kaupungin. Ja aivan Salomonin tapaan heille neuvojani jaan: ”Onko niin reb Tevje?” ”Käykö niin reb Tevje?” Myös rabbin hämillensä älylläni saan. Nan nan nan nan nan nan nan nan naa-an. Silloin aivan yksi on lysti väärin, jos mä vastaankin; Rikkaan miehen sanaa uskotaan. ”Näinpä niin. Kyllähän useimmat meistä mielellään olisivat rikkaita miehiä – tai naisia. Varakkuuden edut ovat aivan ilmeiset; ei tarvitsisi raataa, saisi arvostusta eikä olisi niin nuukaa olisiko oikeassa vai väärässä kun rikkkaan miehen sanaan joka tapauksessa uskotaan.

Lue lisää...

Onko syntipukki oikeasti olemassa ?

Paavo-Tutkailee Paavo Kerkkänen

 

Onko syntipukki oikeasti olemassa ?

Lue lisää...

Toistuvuus tuo turvaa, mutta on välillä tylsää

Paavo-Tutkailee Paavo Kerkkänen


Tänä syksynä ensilumi tuli lokakuun puolen välin jälkeen. Tiesin odottaa tätä sillä olen nähnyt jo 67 syksyä ja olen oppinut että ensilumi tulee joka vuosi lokakuun loppupuolella. Myös jäitten lähtö järvistä joka kevät on samanlainen toistuva ilmiö. Elämämme on täynnä luonnosta johtuvia toistuvuuksia. Jokainen päivämme on myös täynnä toistuvuuksia. Heräämme, käymme vessassa, syömme, luemme lehtiä, kuuntelemme uutisia, käymme töissä, juomme kahvia tai teetä, käymme harrastuksissa ja puuhaamme monenlaista muuta. Tutut toistuvat asiat luovat elämäämme rutiinia, ennustettavuutta, turvallisuutta ja tuttuutta, ja sehän on mukavaa. Toisaalta haluamme aina myös lähteä lomalle, pitää taukoa ja tehdä jotain sellaista mitä emme aikaisemmin ole kokeneet. Haluamme vaihtelua ja virkistystä ja sekin on mukavaa. Olen ajellut tänä syksynä pitkiä lenkkejä polkupyörällä pitkin tuttuja ja tuntemattomia teitä ja polkuja. Olen kulkenut sellaisiakin polkuja, jotka ovat jo menneet osittain umpeen tai kadonneet. Polkujen varsilta olen löytänyt useita autioituneita taloja ja talojen raunioita. Monet polut ovat olleet niitä, joita olen kulkenut viimeksi lapsena, lähes 60 vuotta sitten. En ole siis kulkenut elämäni aikana noita teitä toistuvasti, mutta toistuvuus on kuitenkin tullut usein mieleeni noilla reissuilla.


Monet elämässämme toistuvat asiat ovat meille odotettuja ja mukavia asioita. Kesän tulo, ystävien tapaamiset, joulu ja muut juhlat ja monet muut asiat toistuvat vuodesta toiseen ja ilahduttavat. Jotkut toistuvat tapahtumat kuten esimerkiksi James Bondin, Uuno Turhapuron tai Reinikaisen näkeminen uusintoina televisiossa saattaa kyllä ruveta lopulta kyllästyttämään. Samalla tavalla iän karttuessa ja elämänkokemuksen väistämättä lisääntyessä eivät kaikki muutkaan tutut asiat jaksa enää kovin paljoa kiinnostaa. Esimerkkinä tästä voisin mainita osittain omaan työuraani viitteellisesti liittyneen niin sanotun itseapukirjallisuuden eli self help -kirjallisuuden sisältämien elämänohjeiden uuudelleen kierrätyksen. Kirjahyllyni uumenissa on luultavasti edelleen tämän alan klassikko Dale Carnegien kirja ”Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa” . Kirja ilmestyi vuonna 1936 ja on edelleenkin varsin hyvä. Ammattiurani aikana ovat tällä alalla Suomessa nousseet esiin Pertti Pakarinen, Pekka Salmimies, Ben Furman, Esa Saarinen, Tommy Hellsten, Tony Dunderfelt, Maaret Kallio ja monet muut. Jokainen edellä mainituista voi tuntua aluksi ihanan tuoreelta ja innostavalta, mutta aika tekee tehtävänsä, ja tekstit ja neuvot menettävät uutuudenviehätyksensä ja ajankohtaisuutensa. Uusia ihmisiä jotka kierrättävät näitä tuttuja, vanhoja ja osin uusiakin viisauksia nousee jatkossakin esiin. Uudet sukupolvet tarvitsevat heitä ja itse joudun lähinnä toteamaan, että elämänkokemus on kuin kampa, joka saadaan vasta sitten, kun tukka on jo lähtenyt. Minulta ei tukka tosin ole vielä lähtenyt ja siksi kai kirjoitankin vielä näitä blogeja.

Lue lisää...

Pilkku on paikallaan !

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Eräänä päivänä joskus 90-luvun alussa istuin tapani mukaan eräänä päivänä päiväkahvilla Joensuussa kahvila Helennassa. Sinne asteli kaksi keski-ikäistä miestä selvästi arkisissa ulkotyövaatteissa. Istuuduttuaan kahvilasalin keskellä olleeseen vapaaseen pöytään toinen mies sanoi melko kovalla äänellä: ” Täähän taitaa olla pilikunnussijoiden paikka ”. Toinen tähän : ”Lähetään” . Ja niin lähtivät. Ehkä he olivat etsimässä olutbaaria ja sattuivat tulemaan siistiin kahvilaan.

Lue lisää...

Valehtelua oppimaan !

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

On kyllä epäilyttävää ja suorastaan vastenmielistä kirjoittaa valehtelemisesta. Mielestäni valehteleminen on varsin usein epämiellyttävää. Jokainen meistä valehtelee joskus. Useimmiten valheemme ovat joko jonkinlaisia kohteliaisuuksia, kuten että olet nuoren näköinen tai hätävalheita, kuten että oli ruuhkaa niin en ehtinyt tänne ajoissa. Isompiakin valheita saattaa sattua kohdalle elämän varrella, milloin mistäkin syystä. Joskus valehtelemme myös tietämättämme, kun levitämme oikeaksi luultua väärää tietoa. Se on harmillista. Erityisen vastenmieliseltä valehteleminen tuntuu silloin, kun huomaamme itse olleemme sinisilmäisiä ja olemme uskoneet joidenkin ihmisten harhaanjohtavia puheita ja toimineet niiden mukaan. Toisaalta valehtelu mahdollistaa meille jokaiselle hauskoja hetkiä läpi elämän. Kukapa ei olisi nauranut hyville jutuille ja kaskuille, joiden tiedämme ilman muta olevan liiottelua ja sisältävän tarkkaan ottaen selviä valheita. Mutta tärkeintähän silloin ei ole niinkään se, ovatko jutut totta, vaan se että jutut ovat hyviä! Eivätkä tällaiset jutut meitä harmita siitäkään syystä, että ne eivät koske meitä itseämme. Yksi näkökulma tähän asiaan on myös se, että varmasti meistä jokaisesta kerrotaan paikkansa pitämättömiä juttuja eli valheita, mutta onneksi emme saa useinkaan niitä tietää, koska ihmiset pitävät ne omina tietoinaan. Onneksi.

Valehtelemisen taidon merkitys on ollut ihmisten tiedossa luultavasti aina. Jo runsaat tuhat vuotta sitten persialainen muslimiteologi ja -filosofi Al-Ghazali opetti valehtelemisesta seuraavaa : ” Puhumisen tarkoitus on saada aikaan tuloksia. Jos kiitettävä tulos saadaan aikaan joko valehtelemalla tai puhumalla totta, on laitonta valehdella, koska siihen ei ole tarvetta. Jos tavoite voidaan saada ainoastaan valehtelemalla, mutta ei puhumalla totta, on luvallista valehdella, jos tavoite on luvallinen. Valehtelu on taas vastaavasti pakollista, jos tavoite on pakollinen ” .

Viime päivinä on minua ottanut pattiin tämä jatkuva valheiden kanssa vellominen. Vähän väliä saamme median kautta tietää, että joku merkittävä henkilö on valehdellut tai jotakuta epäillään valehtelemisesta. Tästäpä syystä mielestäni valehtelu pitäisikin ripeästi saada kouluihin ihan omaksi oppinaineekseen. Miksi näin? Uskoisin, että näin osaisimme paremmin pitää puoliamme eikä meitä enää niin helposti ja usein vedettäisi höplästä, kun olisimme paremmin perehtyneet ja harjaantuneet valehtelun saloihin. Valehtelu onkin niin keskeinen osa yhteiskunnan toimintaa, että täytyy vain ihmetellä, miten vähän tähän taitoon perehtymiseen on kiinnitetty huomiota. Lapsetkin ovat tässä aivan epätasa-arvoisessa asemassa. Toiset oppivat kunnon valehtelemistaidon jo kotonaan vanhemmiltaan ja toiset joutuvat tyytymään vaatimattomiin valehteluvinkkeihin esim. koulun välitunneilla. Voi tätä epätasa-arvon määrää! Monet kansainvälisissä tehtävissä olleet kansalaisemme ovat varmasti huomanneet, että suomalaiset eivät ole menestyneet valehtelun rintamalla ollenkaan niin hyvin kuin monet muut kansat. Minun ei edes tarvitse mainita niitä maita ja kansoja, joiden valehtelutaidot ovat vaikkapa EU -euroissa mitattuna aivan omaa luokkaansa.

Lue lisää...

Ageismi lyhentää elinikää

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Mikä ihmeen ageismi? Ikäsyrjintä eli ageismi on ikään perustuvaa syrjintää. Myös termiä ikärasismi käytetään. Vaikka teoriassa ikäsyrjinnässä voi syrjiä mitä tahansa ikäryhmää, yleensä syrjitään ihmisiä liian nuoren tai vanhan iän vuoksi. Ikäsyrjintää esiintyy esimerkiksi työhönotossa. Helsingin sanomat julkaisi syyskuussa ( 21.9.2020 ) ansiokkaan jutun otsikolla ” Työnsaanti on jokseenkin mahdotonta”. Jutussa 60 vuotias Auli Leskinen kertoi ikääntyvien ongelmista työnhaussa. Häntä huolestuttivat viime aikoina keskustelussa olleet suunnitelmat eläkeputken poistosta. Ikäsyrjintää esiintyy työhönoton lisäksi myös esimerkiksi vaikkapa terveyden- ja sairaanhoidossa.

Lue lisää...

Kivi kengässä

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Oletko nähnyt mitä kaikkea tapahtui, kun Mr. Beanillä oli kivi kengässä ( https://www.youtube.com/watch?v=sIlBvj72rkQ ) ? Jokaisella meillä on ainakin ajoittain jonkinlainen ”kivi kengässä”. On vaikeata nauttia elämästä tai keskittyä yleensä mihinkään, jos vaivaa jokin huoli, harmi, sairaus, kipu tai muu kelju asia. Onneksi useimmat nuo asiat ovat ohimeneviä tai niihin on mahdollista saada jokin ratkaisu ja helpotus ajan kanssa. Donald Trump on sairastunut nyt lokakuun alussa koronaan. Nähtäväksi jää minkälaiset hiertymät tämä jättää häneen ja koko maailmaan. Trumpilla on tuota ikää jo aika lailla. Toivotaan hänelle lievää taudin muotoa ja pikaista paranemista joka tapauksessa.

Lue lisää...

Hae Heilistä

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
40 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä