Blogit

Karjalan Heilin blogeista löytyy kirjoituksia matkailusta, lapsiperheen arjesta, politiikasta, taloudesta, ruoasta, viinikulttuurista, unohtamatta lifestyle-blogeja. Haluatko Heilin bloggariksi? Ota yhteyttä toimitus@heili.fi

Pilkku on paikallaan !

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Eräänä päivänä joskus 90-luvun alussa istuin tapani mukaan eräänä päivänä päiväkahvilla Joensuussa kahvila Helennassa. Sinne asteli kaksi keski-ikäistä miestä selvästi arkisissa ulkotyövaatteissa. Istuuduttuaan kahvilasalin keskellä olleeseen vapaaseen pöytään toinen mies sanoi melko kovalla äänellä: ” Täähän taitaa olla pilikunnussijoiden paikka ”. Toinen tähän : ”Lähetään” . Ja niin lähtivät. Ehkä he olivat etsimässä olutbaaria ja sattuivat tulemaan siistiin kahvilaan.

Lue lisää...

Valehtelua oppimaan !

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

On kyllä epäilyttävää ja suorastaan vastenmielistä kirjoittaa valehtelemisesta. Mielestäni valehteleminen on varsin usein epämiellyttävää. Jokainen meistä valehtelee joskus. Useimmiten valheemme ovat joko jonkinlaisia kohteliaisuuksia, kuten että olet nuoren näköinen tai hätävalheita, kuten että oli ruuhkaa niin en ehtinyt tänne ajoissa. Isompiakin valheita saattaa sattua kohdalle elämän varrella, milloin mistäkin syystä. Joskus valehtelemme myös tietämättämme, kun levitämme oikeaksi luultua väärää tietoa. Se on harmillista. Erityisen vastenmieliseltä valehteleminen tuntuu silloin, kun huomaamme itse olleemme sinisilmäisiä ja olemme uskoneet joidenkin ihmisten harhaanjohtavia puheita ja toimineet niiden mukaan. Toisaalta valehtelu mahdollistaa meille jokaiselle hauskoja hetkiä läpi elämän. Kukapa ei olisi nauranut hyville jutuille ja kaskuille, joiden tiedämme ilman muta olevan liiottelua ja sisältävän tarkkaan ottaen selviä valheita. Mutta tärkeintähän silloin ei ole niinkään se, ovatko jutut totta, vaan se että jutut ovat hyviä! Eivätkä tällaiset jutut meitä harmita siitäkään syystä, että ne eivät koske meitä itseämme. Yksi näkökulma tähän asiaan on myös se, että varmasti meistä jokaisesta kerrotaan paikkansa pitämättömiä juttuja eli valheita, mutta onneksi emme saa useinkaan niitä tietää, koska ihmiset pitävät ne omina tietoinaan. Onneksi.

Valehtelemisen taidon merkitys on ollut ihmisten tiedossa luultavasti aina. Jo runsaat tuhat vuotta sitten persialainen muslimiteologi ja -filosofi Al-Ghazali opetti valehtelemisesta seuraavaa : ” Puhumisen tarkoitus on saada aikaan tuloksia. Jos kiitettävä tulos saadaan aikaan joko valehtelemalla tai puhumalla totta, on laitonta valehdella, koska siihen ei ole tarvetta. Jos tavoite voidaan saada ainoastaan valehtelemalla, mutta ei puhumalla totta, on luvallista valehdella, jos tavoite on luvallinen. Valehtelu on taas vastaavasti pakollista, jos tavoite on pakollinen ” .

Viime päivinä on minua ottanut pattiin tämä jatkuva valheiden kanssa vellominen. Vähän väliä saamme median kautta tietää, että joku merkittävä henkilö on valehdellut tai jotakuta epäillään valehtelemisesta. Tästäpä syystä mielestäni valehtelu pitäisikin ripeästi saada kouluihin ihan omaksi oppinaineekseen. Miksi näin? Uskoisin, että näin osaisimme paremmin pitää puoliamme eikä meitä enää niin helposti ja usein vedettäisi höplästä, kun olisimme paremmin perehtyneet ja harjaantuneet valehtelun saloihin. Valehtelu onkin niin keskeinen osa yhteiskunnan toimintaa, että täytyy vain ihmetellä, miten vähän tähän taitoon perehtymiseen on kiinnitetty huomiota. Lapsetkin ovat tässä aivan epätasa-arvoisessa asemassa. Toiset oppivat kunnon valehtelemistaidon jo kotonaan vanhemmiltaan ja toiset joutuvat tyytymään vaatimattomiin valehteluvinkkeihin esim. koulun välitunneilla. Voi tätä epätasa-arvon määrää! Monet kansainvälisissä tehtävissä olleet kansalaisemme ovat varmasti huomanneet, että suomalaiset eivät ole menestyneet valehtelun rintamalla ollenkaan niin hyvin kuin monet muut kansat. Minun ei edes tarvitse mainita niitä maita ja kansoja, joiden valehtelutaidot ovat vaikkapa EU -euroissa mitattuna aivan omaa luokkaansa.

Lue lisää...

Ageismi lyhentää elinikää

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Mikä ihmeen ageismi? Ikäsyrjintä eli ageismi on ikään perustuvaa syrjintää. Myös termiä ikärasismi käytetään. Vaikka teoriassa ikäsyrjinnässä voi syrjiä mitä tahansa ikäryhmää, yleensä syrjitään ihmisiä liian nuoren tai vanhan iän vuoksi. Ikäsyrjintää esiintyy esimerkiksi työhönotossa. Helsingin sanomat julkaisi syyskuussa ( 21.9.2020 ) ansiokkaan jutun otsikolla ” Työnsaanti on jokseenkin mahdotonta”. Jutussa 60 vuotias Auli Leskinen kertoi ikääntyvien ongelmista työnhaussa. Häntä huolestuttivat viime aikoina keskustelussa olleet suunnitelmat eläkeputken poistosta. Ikäsyrjintää esiintyy työhönoton lisäksi myös esimerkiksi vaikkapa terveyden- ja sairaanhoidossa.

Lue lisää...

Kivi kengässä

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Oletko nähnyt mitä kaikkea tapahtui, kun Mr. Beanillä oli kivi kengässä ( https://www.youtube.com/watch?v=sIlBvj72rkQ ) ? Jokaisella meillä on ainakin ajoittain jonkinlainen ”kivi kengässä”. On vaikeata nauttia elämästä tai keskittyä yleensä mihinkään, jos vaivaa jokin huoli, harmi, sairaus, kipu tai muu kelju asia. Onneksi useimmat nuo asiat ovat ohimeneviä tai niihin on mahdollista saada jokin ratkaisu ja helpotus ajan kanssa. Donald Trump on sairastunut nyt lokakuun alussa koronaan. Nähtäväksi jää minkälaiset hiertymät tämä jättää häneen ja koko maailmaan. Trumpilla on tuota ikää jo aika lailla. Toivotaan hänelle lievää taudin muotoa ja pikaista paranemista joka tapauksessa.

Lue lisää...

Rusinat pullasta

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Kun aikoinaan pidin Itä-Suomen yliopiston edeltäjän Joensuun Yliopiston psykologian laitoksella kurssia organisaatiopsykologiasta, eräs innokas opiskelija vaati, että minun pitäisi kertoa heti ne keinot, joilla työrganisaatioissa syntyvät konfliktit ratkaistaan. Sehän ei tietenkään ollut mahdollista, koska kurssin ohjelma sisälsi paljon ehkä tylsiltäkin kuulostavien organisaatiopsykologian perusasioiden opiskelua. Toki jossakin vaiheessa keskustelimme myös työyhteisökofliktien selvittelystä. ”Rusinoita pullasta” ei ollut mahdollista antaa heti ensimmäisillä luennoilla. Kaikki muukin ”taikina” oli käytävä ensin läpi.

Lue lisää...

Peppi Pitkätossun lähtölaulu ja korttipakan opetus

koko-poppoo-yhteiskuva-UUSI-03122019 Saila Musikka, diakoni

 

Lähes neljän vuoden ajan seurakunnan työntekijät ovat taivastelleet näkyväistä ja näkymätöntä elämää ja elämän eri ilmiöitä Karjalan Heilin blogipalstalla. Lukijoita on ollut ja joskus on ollut onni saada palautettakin kirjoituksista. Näkökulmat ovat vaihdelleet eri kirjoittajien mukaan kulttuurista yhteiskuntaan ja sairaalamaailmasta seurakuntaelämään. Yhteisenä nimittäjänä näille kaikille on ollut ajatus siitä, että seurakunta ja kirkko sekä ihmisen usko eivät ole tavallisen elämän ulkopuolella olevia pyhähetkiä, vaan kulkevat kaikessa ja kaikkialla mukana. Luottamus ja usko Kaikkivaltiaaseen on osa elämää.

Muistatko Peppi Pitkätossun lähtölaulun sanat?  ”On laiva valmiina lähtöön, se kaukomaille käy…”

Lue lisää...

Kaksosten tähdistöstä näkyy mielenkiintoisia asioita.

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Syyskuu on usein vuoden parasta aikaa tähtitaivaan katseluun. Illat alkavat pimetä melko aikaisin, mutta kelit voivat etenkin kuun alkupuolella olla vielä leutoja. Planeetta Venus on aamutaivaalla, samoin Mars, joka näkyy koko syyskuun ajan korkealla aamuöisellä taivaalla. Pian olemme kuitenkin joulukuussa. Toivottavasti meillä on silloin jo koronarokote ja USA:aan on saatu uusi presidentti. Mutta en nyt tarinoi näistä ollenkaan, vaan kerron Kaksosista. Joulukuu on vuoden pimeintä aikaa ja jos silloin katsomme kaakon suuntaan ja nostamme katsettamme hieman Väinämöisen viikatteena tunnetun Orionin tähtikuvion yläpuolelle, löydämme sieltä Kaksosten tähdistön. Kaksosten pitkänomainen suunnikkaan muotoinen kuvio on helppo löytää. Tämä tähdistö on saanut nimensä sen kahdelta kirkkaimmalta tähdeltä, Castorilta ja Polluxilta. He olivat roomalaisen jumalhahmon, Ledan, kaksospojat. Kreikkalaisen mytologian mukaan Kastorilla ja Polluxilla oli eri isä, niin kaksosia kuin olivatkin. Kastor oli Spartan kuninkaan, Tyndaruksen, kuuolevainen poika ja Pollux puolestaan Zeuksen kuolematon poika. Kaksosten eri-isäisyys ei ole niin mielikuvituksellista kuin miltä se äkkiseltään kuulostaa. Nykyään DNA-testien ansiosta tiedetään, että eri-isäiset kaksoset ovat mahdollisia, vaikkakin harvinaisia. Näin voi käydä, jos kaksi munasolua hedelmöittyy eri miesten siittiöistä.

Lue lisää...

Aamukampa

Aamukampa Petri Rask, Joensuun seurakunnnan kirkkoherra

Aamukampa on varmaankin tuttu käsite kuvaamaan jonkin elämänvaiheen päättymisen lähestymistä. Varusmiespalvelukseni kesti 330 päivää, mutta aamukampa jäi palvelusajan loppupuolella jostain syystä hankkimatta. Jos Jumala suo ja elän, niin ensi vuoden maaliskuussa 39,5 vuoden työrupeama osaltani päättyy. Jään siitä vuosilomalle ja kesäkuun alusta eläkkeelle. Vähiin siis käyvät piikit tällä erää aamukammassani.

Lue lisää...

Loma - tuo autuas välimerkki työvuoden mittaisessa virkkeessä

Blogin-jakokuva-Jukka-Erkkil Jukka Erkkilä, Vaara-Karjalan pappi

Maalaispapin yhdestoista kirjoitus, jossa annetaan viimein arvo sille ajankäytölle, joka lopulta mahdollistaa koko työn tekemisen kulttuurin. Tärkeiden projektien, työtehtävien, ylioppilaskirjoitusten ja muiden urotöiden väliin jäävä pikkiriikkinen lomaksi kutsuttu ajanjakso lyö tahtia koko vuoden kierrolle.

Lue lisää...

Muutos ja sovinnollisuus

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Kärsivät ihmiset odottavat kiihkeästi muutosta. Olitpa sitten valkovenäläinen, joka haluaa hallinnon muutosta tai vaikeaa sairautta sairastava, joka haluaa olotilaansa muutosta, niin ajatustesi taustalla on toivo paremmasta tulevaisuudesta. Toivo on ihmisen perusominaisuus, joka ajaa häntä ponnistuksiin muutoksen saavuttamiseksi. Toiset mennä körottelevät eteenpäin muutosten virrassa ilman sen kummempia ponnistuksia, ja toiset taas saattavat ponnistella hiki hatussa koko ikänsä.

Lue lisää...

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
34 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä