Blogit

Karjalan Heilin blogeista löytyy kirjoituksia matkailusta, lapsiperheen arjesta, politiikasta, taloudesta, ruoasta, viinikulttuurista, unohtamatta lifestyle-blogeja. Haluatko Heilin bloggariksi? Ota yhteyttä toimitus@heili.fi

Jokin aika sitten ilmastonmuutos ja huoli siitä oli kaikkien puheenaihe. Kevään myötä on tullut muuta ahdistuksen aihetta.

Markku-FB-5 Markku Koistinen, Enon kappalainen

Talvien muuttuminen omituisiksi sohjoiksi ja jäisiksi iljanteiksi lisäsivät konkretian tuntua. Olin pettynyt talveen tai oikean sellaisen puuttumiseen. Nyt koen helpotusta, että pihatie ei kaipaa kolaamista, koska sellaiseen ei olisi aikaa, vaikka terveyttä toistaiseksi olisikin.

Poikkeustila voisi johtua muistakin tekijöistä kuin parhaillaan riehuvasta koronasta. Voisi olla niinkin, että ei olisi mitään, mitä kaupasta ostaa, ei edes suolaa. Entä jos sähköt olisivat poissa? Jo pienen katkoksen aikana tulee hipaisseeksi oven pielessä olevaa kytkintä monta kertaa. Kulkutaudit ovat riehuneet ennenkin ja vaatineet veronsa, mutta nyt ollaankin perin oudossa asetelmassa maailmanlaajuisesti.

Lue lisää...

Hiljaseks vetää.

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Viime viikot ovat vetäneet monia ihmisiä hiljaiseksi. Parhaimmillaan niin puheliaassa Italiassakin lopullisesti hiljaiseksi on mennyt satoja ihmisiä päivässä. Lopullisen hiljaisuuden pelossa on koko maailma hiljentynyt aivan uskomattomalla voimalla. Salokylässäkin on aivan taivaallinen rauha kun taivaalta ei enää kuulu ollenkaan Japanista Amsterdamiin tai Lontooseen menevien lentokoneiden jyminää. Toisaalta melu ja tohina mediassa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa on kohonnut ennen näkemättomiin mittasuhteisiin. Onneksi jokainen voi iästään riippumatta itse rajoittaa tätä haluamallaan tavalla ja määrällä.

Lue lisää...

Ollaanko ystäviä edelleen?

Takana on viikko, jolloin olen tuntenut syyllisyyttä ja pelkoa ystävyyssuhteideni puolesta. Samaan aikaan kun ystäväni, joista monet kuuluvat riskiryhmiin, ovat tehneet kuten oikein on, olen itse osallistunut kahteen noin kymmenen ihmisen kokoontumiseen, jotka kyllä ovat mahtuneet "laillisuuden" sisään, mutta joissa silti on ollut vivahde, joka on tuonut anteeksipyytävän olon.

 

Lue lisää...

Jouluevankeliumi, normaalius ja Minna Canth

Somejakokuva-Marja-Liisa-Liimatta Marja Liisa Liimatta, sairaalapappi, työnohjaaja, psykoterapeutti

Mitä mieleesi tulee sanasta tasa-arvo? Miehen ja naisen tasavertaisuusko?. Riittäisikö jos puhuisimme vain toistemme tasa-arvoisesta arvokkuudesta? Toisen pitäminen arvokkaana voisi helpommin auttaa pitämään häntä myös tasa-arvoisena. Luin sattumoisin tutun jouluevankeliumin tasa-arvosilmälasien läpi.

Lue lisää...

Ei ole tarvinnut vielä epäystävälliseksi ruveta ...

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Muistan kun 80-luvun loppupuolella ennen 90-luvun lamaa alettiin työelämässä puhua asiakaspalvelun kehittämisestä ja markkinahenkisyydestä. Sen ajan koulutustilaisuuksista ja keskusteluista jäi elävästi mieleeni erään lääkäriystäväni toteamus: ” Kyllä noita asiakkaita on riittänyt, ei ole vielä tarvinnut ystävälliseksi ruveta ”. Nythän tämä on jo vanhentunut vitsi eikä taida naurattaa ketään. Ystävällisyydestä on tullut viime aikoina kuumaa kamaa, kun julkisuudessa on käyty keskusteluja somekiusaamisesta ja urheiluvalmennuksessa käytettävistä menetelmistä.

Lue lisää...

Ora et labora - eli tahdotkos tietää kuinka saada teologian maisterin tutkinto ja sitten astua pappissäätyyn?

Blogin-jakokuva-Jukka-Erkkil Jukka Erkkilä, Vaara-Karjalan pappi

Maalaispapin seitsemäs kirjoitus, jossa palataan koulun penkille. Tiesitkö millaisen pappiskoulun ovat Suomen kirkon papit suorittaneet? Onko mahdollista joskus nähdä lööpeissä mainintoja valepapeista, jotka ovat ostaneet liperipaperinsa hämäriltä kujilta? Entä pitääkö paikkansa, että peruna on joskus ollut kovinkin suosittu saarna-aihe? Näihin kysymyksiin maalaispappi lupaa vastata käsi tenttikirjalla.

Lue lisää...

Olipa kerran haave

Petri-Rask-FB Petri Rask, kirkkoherra

Lapsuuteni ja osan nuoruuttani asuin keskellä varuskunta-aluetta, ensin kuusi vuotta Suomenlinnassa ja myöhemmin viisi vuotta Kirkkonummen Upinniemellä. Isäni jäi patteriston komentajan töistä, täysin palvelleena, eläkkeelle jo 47-vuotiaana. Itse opiskelin vielä tuolloin Helsingin yliopistossa teologiaa. Omalla kohdallani sotilasura ei käynyt koskaan mielessä. Isäni mietti jossain vaiheessa rauhanturvatehtäviin lähtemistä, mutta ei syystä tai toisesta kuitenkaan aikomustaan toteuttanut. Tuosta isäni pohdiskelusta jäi itselleni haave itämään ja ajatus lähtemisestä kaivautui jonnekin mieleni syövereihin.

Lue lisää...

Olenko jo niin tyytyväinen että alan olla tyytymätön?

Saila-FB Saila Musikka, diakoni

 

Ihmisenä olemiseen kuuluu onnen ja hyvän mielen rinnalla epävarmuus ja arkisen elämisen haasteet. Ne yhdessä muodostavat kokonaisuuden nimeltä elämä. Tätä kokonaisuutta voidaan nimittää monin tavoin: tasapainoisuus, onnellisuus, tyytyväisyys.

Tyytyväisyys ei ole sama kuin tyytyminen. Oikea tyytyväisyys ei toimi edistyksen ja kehityksen jarruna, tyytyminen voi sitä olla. Tyytyväisyys on olemiseen ja elämän kokonaisuuteen liittyvää tasapainoa, joka hyväksyy myös epäkohtia. Tyytyminen on tietoinen päätös siitä, että parempaa ei ole eikä tule olemaan tai ainakaan sitä ei tavoitella, mutta pinnan alla kuplii paha mieli. Toki tyytyminenkin on joskus tarpeen. 

Mutta milloin tyytyväisyys voi olla väärää? Milloin väärä tyytyväisyys ryhtyy syömään henkilökohtaista hyvinvointia? Milloin omat asiat ovat niin hyvin, että pakollinen elämää eteenpäin vievä annos tyytymättömyyttä kohdistuu absurdeihin ja ylimitoitettuihin odotuksiin? Väärin ymmärretty tyytyväisyys ottaa hyvät asiat itsestäänselvyytenä ja ryhtyy etsimään elämää tasapainottavia epäkohtia epäolennaisuuksista; ”minun elämääni ei saa kuulua hankaluutta eikä pettymyksiä”.

Lue lisää...

Nekrologit valmiiksi

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Eläkkeellä ollessani olen huomannut, että useilta eri tahoilta eläkeläisiä aletaan muistutella tulevasta kuolemasta. Ihan vaan ystävällisesti mutta kuitenkin. Jokainen eläkeläinen saa kuulla, että olisi hyvä tehdä ajoissa kirjallisesti testamentti, jossa mahdollinen omaisuus siirrettäisiin liikoja veroja vältellen lastenlapsille tai jollekin hyväntekeväisyysjärjestölle. Samoin jokaiselle muistutetaan aika ajoin, että tärkeää olisi tehdä kirjallisesti edunvalvontavaltakirjat siltä varalta että itse tai puoliso kuolisi ennen toista ja ilman tätä valtakirjaa olisi sitten vaikeaa vaikkapa myydä omakotitaloa. Eikä tässä vielä kaikki. Vähän väliä jossain muistutetaan että olisi kirjallisesti tehtävä hoitotahto, jossa ilmaistaisiin se, ettei asianomaista tarvitsisi pitää väkisin hengissä. Tämä kirjallinen hoitotahto olisi liitettävä OmaKanta asiakirjoihin nettiin. Jännä nähdä mitä muuta vielä tulee eteen. Itse olen kaipaillut mallia vielä yhdelle asiakirjalle. Se asiakirja olisi Nekrologi.

Lue lisää...

Antropomorfismista, eli auto tykkää, että sillä ajetaan

Markku-FB-6 Markku Koistinen, Enon kappalainen

Parkkipaikalla joku määritteli ajopeliään: ”Tämä meidän autohan on sellainen vanha rouva, jota pitää käsitellä silkkihansikkain.” Olenhan minäkin inhimillistänyt koiramme, joka onkin täysin puhetta ymmärtävä neiti. Ihmisillä on tarve inhimillistää yhtä jos toista.

Fyysikkoystäväni kertoi olevansa tietotekniikan kurssilla, jossa tutkitaan ohjelmointia, systeemejä ja käyttöliittymiä filosofiselta kantilta. Suunnittelussa painotetaan vuorovaikutusta ja tutkitaan ihmisenkaltaiseksitekemisen haasteita. Mutta ohjelmathan ovat vain koodiriviä eikä niissä juuri älyä ole. Tästä alkoikin mielenkiintoinen keskustelu.

Lue lisää...

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
19 artikkelia
Taivastelua
162 artikkelia
Aimo Salonen
138 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä