Julkaistu    |  Päivitetty 
Lyhty

Koulu on opiskelijoita varten

Lyseon lukion yhteistyötoimikunnan Lyhdyn ja koulussaan viihtyvien opiskelijoiden vanhempien edustajina emme hyväksy esitystä Joensuun keskustan lukioiden rehtorien tehtävien yhdistämisestä ja rehtori Petri Lehikoisen siirtämisestä toisiin tehtäviin.

Mielestämme esitykselle ei ole esitetty asiallisia perusteita ja kaupungin henkilöstö- ja hyvinvointiyksiköissä johtavien viranhaltijoiden toiminta asian hoidossa ei ole ollut kovin mallikasta. Julkisuuteen vuodetut, tarkoitushakuiset työilmapiiriselvitykset eivät voi olla perusteena viran lakkauttamiselle.

Esityksen aikataulu on järjetön, vaikutuksia toimenkuviin ja koulujen päivittäiseen toimintaan ei ole perin pohjin selvitetty. Ennen kaikkea aikataulu on kohtuuton opiskelijoiden kannalta, ylioppilaskirjoitukset ovat alkamassa ja opiskelijoiden sekä koko koulun työrauha on syvästi järkkynyt.

Lyseon lukion opiskelijoita ei ole kuultu asiassa lainkaan.

Opiskelijat ovat tyrmistyneitä heidän täydellisestä ohittamisestaan. He myös ovat yhtenäisenä suurena joukkona rehtori-Petrin takana ja tukena. Tällä nopealla aikataululla toteutettavaksi aiotulla esityksellä voi olla vakavat seuraamukset opiskelijoille. Vanhempina tiedämme, että lapsemme ovat voineet hyvin ja olleet tyytyväisiä kouluunsa – tähän saakka. Haluamme, että opiskelijoita aidosti kuullaan asiassa. Heidän takiaan koulu on olemassa.

Vaadimme, että esitys otetaan uuteen käsittelyyn, tehdään asianmukaiset selvitykset kiireettömästi. Perustellaan esitykset avoimesti ja oikeilla faktoilla. Me seisomme omien lapsiemme takana, jotka voivat hyvin ja ovat tyytyväisiä kouluunsa.

Heille oma rehtori on todella tärkeä, osa jokapäiväistä kouluelämää. Ja se rehtori on tällä hetkellä Petri Lehikoinen.

Käsittämätön kiire päätöksen runnomisessa uhkaa hetkessä tuhota vuosikymmenten hienon työn Lyseon lukion ainutlaatuisen hengen vaalimisessa. Koulussa lapsiamme opetetaan keskustelemaan ja päättämään asioista kaikkia osapuolia kuunnellen, tasa-arvoisesti ja avoimesti. Toivomme sitä myös Joensuun kaupungin viranhaltijoilta ja päättäjiltä.

Kommentoi

Hae Heilistä