Julkaistu    |  Päivitetty 
Mikko Kiiski

Ten points to Pyhäselkä

Kirjoitan nykyisen työpaikkani, Pyhäselän lukion lakkauttamishankkeen takia.

Olen ollut erityisen huolissani Joensuun kaupungin osin nihkeästä suhtautumisesta jatkamisaikeeseen.

Minun mielestäni lukiota ei saisi lakkauttaa, etenkään juuri nyt.

Haluan tuoda esiin parhaat puolemme.

1) Yrittäjyyslukiohanke Karelia amk:n kanssa. Pilottiprojektina käynnistyvä yrittäjyyslukio olisi ensimmäinen Pohjois-Karjalassa. Vastaavaa ei ole siis koko maakunnassa. Koulutusväyläajatus sisältää mahdollisuuden jatkaa opintoja Karelia amk:ssa lukion jälkeen. Osa opetuksesta tapahtuisi myös siellä jo lukion aikana. Yhteistyö alkaisi heti 2018 alkuvuodesta.

2)20/55. 2011 silloinen kaupunginvaltuusto sääti säännön, jonka mukaan pitää lukion aloittavia opiskelijoita olla vähintään 20, ja koko lukiossa pitää olla vähintään 55 opiskelijaa. Näin aloittavien ja vähimmäismäärän minimiluku on jäätänyt koko lukiotyön odottamaan giljotiinin putoamista. Se on täysin kohtuutonta. Sen sijaan tarvitsemme työrauhaa. Kolme vuotta olisi varmasti riittävä aika näyttää, mihin meistä on.

3) Nuori ja innostunut opettajakunta. Lukion henki on erittäin hyvä. Se välittyy motivoituneisiin opiskelijoihin.

4) Erityislukio. Erityisen tuen tarpeessa olevia on pystytty hyvin auttamaan pienessä lukiossa. Sellaista ei ole Joensuussa, jos Pyhäselkä lakkautetaan.

5) Vankilalukio. Hoidamme opetuksen myös Pyhäselän aikuislukiossa. Se on rankattu Suomen parhaaksi tuloksiltaan. Matkaa vankilaan on vain yksi kilometri. Yhteys on ollut välitöntä ja luontevaa, puolin ja toisin.

6) Valtava media-arvo. Pyhäselän lukion jatkaminen huomioidaan varmasti valtakunnallisesti. Sillä on merkitystä Joensuun kaupungin maineelle.

7) Koulutuskaupunki. Joensuun perinteet velvoittavat.

8) Yrittäjät. Pyhäselän Yrittäjät ovat takanamme. He ovat luvanneet kaiken tuen yrittäjyyslukiolle, kummiyrityksistä alkaen.

9) Taajama. Lukion menettäminen olisi valtava isku koko Hammaslahden taajamalle.

10) Tuet. Koulutustuki valtiolta on 1,5 -kertainen verrattuna kaupungin suurempiin lukioihin. Tuki ei seuraisi samansuuruisena keskustaan.

Näillä argumenteilla halusin tuoda esiin oman näkemykseni. Toivottavasti poliittisissa riveissä asiat nähtäisiin samoin. Uskon järjen voittoon asiassa.

Ystävällisin terveisin,

Kommentoi

Hae Heilistä