Julkaistu    |  Päivitetty 
J.S.

Vastine Terttu Mujuselle

Terttu Mujunen toi Flirtti ei ole seksuaalista häirintää -otsikoidussa tekstissään (Karjalan Heili 29.11.2017) esille turhautumisensa ja ymmärtämättömyytensä siihen, kuinka seksuaalisesta häirinnästä keskusteleminen alkaa ”mennä liiallisuuksiin”.

Vastaavaa kritiikkiä kuulee yleensä niiltä, jotka eivät ole joutuneet seksuaalisen häirinnän tai väkivallan uhreiksi itse. Olisi hyvä muistaa, että tällä tavalla etuoikeutetussa asemassa olevien ihmisten ei tulisi vähättelypuheellaan pyrkiä vaimentamaan uhreiksi joutuneiden ääntä.

Se, ettet juuri sinä ole kokenut seksuaalista häirintää, ei tarkoita sitä, ettei kukaan muukaan olisi kokenut sitä. Se ei myöskään tarkoita sitä, että jos joku on kokenutkin seksuaalista häirintää, ei asia ole sinulle oleellinen epäkohta.

Seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan puuttuminen on aina ja kaikille ihmisille kuuluva velvollisuus.

Kukaan ei nähdäkseni ole kieltämässä flirttailua, muiden ihmisten katsomista tai heille puhumista. Kyse on pohjimmiltaan toisten ihmisten kunnioittamisesta ja heidän kokemuksensa, tunteidensa ja ajatustensa huomioon ottamisesta. Se on kohtuullinen vaatimus ja jokaisen velvollisuus kanssaihmisiään kohtaan.

Haluatko sinä olla ihminen, joka sivuuttaa toisen ihmisen hädän ja kokemuksen häirinnästä? Lopetetaan jo päälle puhuminen, vähättely ja syyttely. Ollaan mieluummin kanssakulkijoita ja ymmärtäjiä kuin päälle tallojia.

Kommentoi

Hae Heilistä