Julkaistu    |  Päivitetty 
Liikenteen erikoistutkija

Miksi auton pitää jarruttaa?

Mielestäni tieliikennelakia tulisi muuttaa jalankulkijoiden väistämisvelvollisuuden osalta. Eihän ole mitään järkeä että auto joutuu jarruttamaan sen vuoksi, että jalankulkija pääsee tien yli.

Olen tutkinut tätä ongelmaa noin kolme vuotta ja tullut laskelmissani siihen tulokseen, että jalankulkijat aiheuttavat autoille ylimääräisiä polttoainekuluja satojen tuhansien litrojen edestä vuosittain (laskelma suunta-antava, johtuen laboratorioni eräiden komponenttien ylisuuresta toleranssista).

Puhumattakaan siitä, kuinka paljon nykykäytäntö saastuttaa turhaan luontoa. Myös jarrupalat ja levyt kuluvat, joista tulee hengitysilmaan haitallisia pienhiukkasia.

Helpompi se olisi jalankulkijan pysähtyä kuin auton! Mutta varsinkin Joensuussa jalankulkijat ja pyöräilijät säntäilevät tien yli kuin päättömät kanat. Eikä sitä liikennevalon nappia tarvitse täysijärkisen aikuisen esimerkiksi uimahallin kohdalla painella. Kyllä siitä yli muutenkin ehtii!

Sitä ihmettelen myös miksi pitää eräiden pyöräillä ajoradalla, vaikka pyörätie menee vieressä!? Ja pyöräillään vielä kuin Euroopan omistajat keskellä ajokaistaa. Eivätkä tajua väistää vaikka huudattaa äänimerkkiä kuin viimeistä päivää.

Eivätpä tietenkään kuule kun napit on korvissa ja mustat aurinkolasit silmillä, ettei vahingossakaan joutuisi havannoimaan mitä ympärillä tapahtuu.

Ps. Mikä siinäkin on kun kevyt liikenne harvoin Suvantosillalla osaa kulkea oikealla puolella!?

Kommentoi

Hae Heilistä