Julkaistu    |  Päivitetty 
Jussi Wihonen

Joensuun keskusta herätettävä henkiin!

Kaupunkien keskustat kuihtuvat. Liike toisensa jälkeen lopettaa kannattamattomana. Kyse on ostoskäyttäytymisen globaalista trendistä, kuluttajat vaihtavat verkkoon. Ongelma ei ole vain Joensuussa vaan koko Suomessa.

Asialle pitää tehdä jotain.

Mikäli haluamme säilyttää keskustan elävänä, sinne pitää saada jotain muuta kuin kauppoja tai kahviloita? Parhailla paikoilla vain kortteli torilta on kymmeniä tyhjiä huoneistoja kivijalassa. Ratkaisu pitäisi olla sellainen, ettei se sotke vuokramarkkinoita eikä subventoi vuokria. Rajanveto voisi olla yleishyödyllinen, ei kaupallinen toiminta.

Kannattaisi selvittää kaupungin mahdollinen välivuokraus ? Aina on niin, että huoneiston omistajalle lankeaa vastike maksettavaksi. Kaupunki voisi maksaa sen yhtiövastikkeen, ei vuokraa, ei siis mitään tuottoa.

Oletan, että näille voisi olla käyttöä esimerkiksi bändiharjoitustiloina, teattereiden produktiohin, kuvataiteilijoille, tanssijoille jne. Miksei niissä voisi kokoontua myös ikäihmisiä tai lapsi- ja nuorisoryhmiäkin? Monet näistä sijaitsevat liiketaloissa, joissa ei ole asukkaita lainkaan, ja toiminnot voisi kohdistaa niin, ettei asukkaille koituisi haittaa. Ja kun kyse on ns. pop up-tilasta, lähtö tulisi nopeasti, esim. kuukauden irtisanomisajalla, mikäli oikea vuokralainen ja tarvitsija löytyy. Kukaan ei menettäisi mitään, saisimme keskustaan uutta elämää ja tyhjät tilat täyteen, toimijat saisi uusia mahdollisuuksia. Keskusta heräisi henkiin myös liikkeiden aukioloaikojen ulkopuolella. Nythän se on kuollut. Nykyinen kehitys ei palvele ketään, kun paraatipaikoillakin on jo reilun parin vuoden ajan olleet ikkunat tyhjää täynnä.

Kommentoi

Hae Heilistä