Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Anna Tenhu

Mentulaefekti

Samae Koskinen sen sanoi:

Sä oot pelkkä läskimulkku

Mut niin oon minäkin

Koska mulkku-sana toistettuna särähtäisi tekstissä silmään ikävästi, käytän tässä asiayhteydessä siitä sen latinankielistä vastinetta, eli mentulaa.

Itsehän pidän kovasti mentuloista ihmistyyppinä. Mielestäni heitä on Suomessa liian vähän.

Puhun nyt suoramentuloista, en sellaisista passiivisaggressiivisista kaappimentuloista, jotka eivät sano mitään suoraan, vaan sihisevät hampaidensa välistä, tai vielä pahempaa, selän takana.

Rohkeudestahan siinä on kyse, itsevarmuudesta ja uskalluksesta asettua kollektiivista väärinymmärrystä vastaan. Mentulan auktoriteetti ei ole autoritääristä, sillä hän huomioi kyllä toiset, mutta ei käännä päätään joka tuulen mukana ja kykenee perustelemaan päätöksensä.

Mentula on lempeä paimenkoira joka ei pure, mutta ohjaa. Mentulan motto kuuluukin: ei tuu verta, ei voi sattuu. Yläasteella sain kunnian opiskella historiaa mentulan opastuksella. Terveisiä vaan Jussille, sille ainoalle opettajalle, joka laittoi minut nurkkaan seisomaan. Kunnioitukseni on edelleen syvää.

Suvivirrestä syntyi pari vuotta sitten polemiikkia siksi, että kukaan ei oikein uskaltanut olla mentula. Evankelisluterilainen kirkkokin on pulassa, sillä mentulaa vailla olevat seurakuntalaiset jättävät uppoavan kirkkoveneen kunnioituksen puutteen takia. Kun pyllistelee joka suuntaan ja pyrkii miellyttämään kaikkia, ei miellytä lopulta ketään, ja omatkin menettävät kunnioituksensa.

Eduskunnastakin puuttuvat mentulat täysin, ainoastaan Päivi Räsänen pääsee melko lähelle sitä. Vaikka en samaa mieltä hänen kanssaan olekaan, oikeastaan mistään, niin kunnioitan häntä mentulana, joka seisoo vakaumustensa takana.

Mentula on yleensä harmiton, eikä hänen tarkoituksensa ole riivata ihmisiä, vaikka hänen voimakkaat mielipiteensä koetaankin joskus eripuran lietsomiseksi. Mentula antaa kritiikkiä ja perustelee sen hyvin, mutta ei koskaan ilkeile ilkeyttään. Jos mentula olisi lintu, se olisi vastarannankiiski.

Mentula on pätevä graduohjaaja, lahjakas poliitikko, ihailtava pomo, mainio kollega ja hyvä ystävä. Meiltä löytyy Heilin toimituksestakin ainakin yksi puhdasverinen mentula, Salosen Ami, jota kunnioitan kollegana suuresti. Tosin en siitä huolimatta, että hän on mentula, vaan juuri sen takia.

Myönnän, näitä vanhan koulukunnan mentuloita tulee toisinaan härnättyä silkan viihdearvon takia. Olen varma, että mentulan nyrkin isku kahvihuoneen pöytää vasten saa aikaan ukkosmyrskyn maapallon toisella puolella.

Kommentoi

Hae Heilistä