Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Käyhkö

Sauno täysin pumpuin

Joku viikko takaperin ja eessuntaassun julkaistiin Itä-Suomen yliopiston tekemä tutkimus, josta ilmeni, että neljä–seitsemän kertaa viikossa saunovien riski sairastua sydän- ja verenkiertoelinsairauksiin väheni peräti 63 prosenttia.

Jottei kyseistä tutkimusta sotkettaisi iltapäivälehdissä kolme kertaa päivässä julkaistaviin kahden hengen ostarigallupeihin, mainittakoon, että tutkimusaika oli 20 vuotta ja siinä sivussa selvisi paljon muutakin mukavaa. Kuten esimerkiksi se, että myös dementian riski oli saunajengillä peräti 66 prosenttia muita pienempi  –  toisin sanoen kannattaa saunoa kun vielä muistaa.

Tutkimusajan ollessa näin pitkä koetta ei voitu tehdä rotilla, vaan oli tyytyminen savolaisiin. Tulosten yleispätevyyttä ei kuitenkaan ole syytä kyseenalaistaa, koska kyllä saunassa osaa savolainenkin istua ja pumpusta niitäkin ottaa  –  tahi on ottamatta.

Tutkimus on ilouutinen kaikkien saunan ystävien sekä etenkin sähköyhtiön ja halkokauppiaan näkökulmasta. Tuloksia on kuitenkin syytä laajentaa käsittämään muutakin kuin vain sydänosasto.

Ensin lisää positiivisia vaikutuksia. Jos suorittaa 4–7 kertaa viikossa saunomisen yleisessä saunassa  –  kuten vaikkapa uimahallissa  –  kuka tahansa voi hakea seuraavana keväänä onnistuneesti lääkikseen, sen verran monta taudinkuvaa on tullut opittua. Ja onpa tullut siinä sivussa tukeneeksi oman kunnan liikuntapalveluita eikä mitään hämyistä preppauskurssifirmaa.

Samoin vähälle huomiolle on jäänyt se tosiasia, että saunassa ollessa eivät kulu sukat eivätkä muut vaatteet. Jos esimerkiksi saunoo puoli tuntia kerrallaan viisi kertaa viikossa 30 vuoden ajan, tarkoittaa se, että sukankulutus on vähentynyt hulppeat 3  900 tuntia! Siitä voi jokainen ynnäillä omaan sukkahintatasoon suhteutettuna, paljonko se tekee karkeasti ottaen euroissa ja ostaa rahalla röökiä. Kun saunoo paljon, ei myöskään tarvitse käydä niin paljon pissillä, mikä säästää vettä ja vessan loisteputkea.

Negatiivisen puolelle  –  näin terveyden näkövinkkelistä  –  mennee puolestaan se, että kukaan itseään kunnioittava suomalainen ei sauno ilman asiaan kuuluvia saunajuomia. Joku saattaisi jopa väittää, että seitsemän pulloa Koskenkorvaa viikossa kumoaa kaikki saunomisen terveysvaikutukset, mikä on tietenkin ihan pötypuhetta.

Viileillä nummilla kassit vilkkuen kilteissään riekkuvat skotit ja saunaheikot ruotsalaiset väittävät lisäksi mielellään, että kuuma tuhoaa siittiöitä. Kliininen tutkimus on kuitenkin osoittanut, että ainoa saunomisen lisääntymiskykyyn kielteisessä mielessä vaikuttava asia ovat siirtymisen makuuhuoneeseen estävät lauteiden väliin juuttuneet munaskuukkelit.

Mutta koska kuulumme suomalais-ugrilaiseen “mieluummin itellä kaikki päin helvettiä kuin naapurilla hyvin” -heimoon ja koska kaikki mikä on yhtä aikaa mukavaa ja terveellistä on lähtökohtaisesti epäilyttävää, olemme pakotettuja summaamaan tutkimuksen seuraavasti:

Saunomalla 4–7 kertaa viikossa ei kuole sydäntauteihin vaan köyhyyteen, maksakirroosiin ja sukupuuttoon.

Kommentoi

Hae Heilistä