Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Käyhkö

Näin keskustelet palstalla

Sosiaalisen median etiketistä – eli miten somessa pitää käyttäytymän – kohkataan paljon, ja vaikka sen voi tiivistää kolmeen sanaan: “älä ole hölmö”, on aiheesta saatu vallan kirjojakin kirjoitettua. Opukset muuten löytyvät samasta hyllystä “Onnistuneet urheilujoukkueiden eläinlempinimet” -teoksen kanssa.

Keskustelupalstaetikettiin en sen sijaan ole törmännyt, ja tätä epäkohtaa tässä korjattakoon. Tai etiketin sijaan kyse on pikemminkin koreografiasta, sillä keskustelut noudattavat hyvin samanlaista kaavaa, mikä jokaisen keskustelijan on syytä hallita.

Kokonaisuuteen kuuluu olennaisena osana kieliopittomuus, jolle aina naureskellaan, mutta jonka ilmiselvä tarkoitus on ajan myötä kehittää koodikieli, jota eivät ymmärrä muut kuin keskustelijat itse – suomivauva24-suomeksikin sitä voisi nimittää. Kehittynyt suomivauva24-suomi on vähän niin kuin sumerien nuolenpääkirjoitus sillä erotuksella, että päätä on käytetty huomattavasti vähemmän.

Yllättävää kyllä, tyypillinen nettikeskustelu alkaa täysin asiallisesti:

Osaako joku sanoa, mikä olisi paras työkalu naulan lyömiseen? Nim. tee-se-itse-mies

Näin saamme pään (päät) auki. Ensimmäisen vastaajan tarkoitus on vähätellä kysymystä ja ennen kaikkea kysyjää tarjoamatta kuitenkaan vaihtoehtoista ratkaisua:

vaan urpo käyttää nauloja ehkä kannattais soittaa amatilaiselle. Nim. saunan taa

Tässä vaiheessa keskusteluun liittyy kolmas jäsen, jonka rooli on halveerata sekä kysyjää että ensimmäistä vastaajaa samalla itseään kehuen:

mitä idiotteja ite tehny 30 vuotta nauloilla hyvin pysyy. Nim. naulapäähän

Suunnilleen tässä kohtaa ketjua tarjotaan vastausta alkuperäiseen kysymykseen, mikä tosin lähinnä provosoi muita keskustelun osapuolia, minkä uusi tulokas kyllä hyvin tietää:

ite käyttäsin vasaraa. Nim. vasara hai

Ja siinä hän myös onnistuu:

yritätkö vasara hai mainostaa omaa rakennus firmaa. hanki elämä paska pää. Nim. saunan taa

Seuraavaksi mukaan liittyy tuoreita jäseniä, joiden tarkoitus on viedä keskustelu täydellisesti sivuraiteille kaikkia aiempia vastaajia samalla haukkuen:

eikö pysy pora kone kädessä tuhka munat?Nim. äijää

jos meinaatte kipsi levyyn lyödä nauloja niin onea vaan. Nim. tinpuri

Tämän jälkeen keskustelu lähteekin sitten soljumaan mukavasti itse itseään ruoskien ja ennen pitkää myös termit “trolli” ja “mamu” tulevat mukaan maustamaan debattia:

kuka v-u mistää kipsi levyista on puhunut? trolli pelle. Nim. eristäjä eemeli

kipsi levy ei hengitä. tee ihmeessä talostas home pommi. Nim. allerkikko

rossi pohja on paras muu on kusetusta.Nim. rossi vuodesta58

ihansama mamut vie tuhkatkinpesästä.Nim. suomalanen

Lopuksi ylläpitäjä poistaa keskustelun aloittaneen asiallisen ensimmäinen kysymyksen, ja näin meillä on koossa kaikki kriteerit täyttävä nettikeskustelu.

Tuhannen vuoden kuluttua arkeologit kaivavat keskustelun verkon syövereistä ja Tiede3000-lehdessä julkaistaan artikkeli, jonka otsikko huutaa: “2000-luvun alun ihmiset eivät ehkä sittenkään niin kehittyneitä kuin on luultu!”

Kommentoi

Hae Heilistä