Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Arto Pippola

Missä nukut yösi?

Oletko koskaan ajatellut, että kuka tahansa vastaantuleva voi olla asunnoton?

Täällä Joensuussa tilastojen mukaan asunnottomia on tällä hetkellä noin 40. Koko Suomessa asunnottomia on reilusti yli 6000. Nämä ovat tilastoja, jotka toki muuttuvat vuosittain.

Miksi Suomessa on asunnottomia? No siksi, että asuminen on melko kallista. Pudotaan kelkasta. Tuloerot ovat valtaisat. Siihen sähköt, vedet ja kaikki nykypäivän perusvaatimukset niin kyllä siihen hintaa kertyy.

Talvi tuo oman lisähaasteen. Suomessa on yleensä joulu-helmikuussa 25 asteen pakkaset. Yöllä olisi hyvä löytää jonkinlainen suoja, ettei pääsisi iho paleltumaan.

Tätä kirjoittaessani lämpötila on ulkona varjossa noin 18 astetta, auringon paisteessa hieman enemmän. Syksyä kohti mennään ja lehdet alkavat varisemaan puista ja sieniä nousee maasta. Kala on syönyt tänä kesänä heikosti.

Pikaruokalat lähettävät mainoslippusia postilaatikkoihin tai ainakin niille, joilla sellainen on. Olisiko hienoa, jos pikaruokalat tarjoaisivat edes kerran vuodessa asunnottomille yhden aterian? Tosin kaikki ravintolat voisivat niin tehdä, mutta meneekö se liian vaikeaksi?

Ja poistaisiko se edes ongelmaa? Täällä on toki leipäjonot.

Palataan taas takaisin aiheeseen eli asunnottomuuteen.

Kävelin tuossa hiljattain kaupungilla, kun kuvasin dokumenttielokuvaa, joka kertoo nuorista asunnottomista.

Saavuimme Vapaudenpuistoon ja kuvattava päähenkilö istahti puiston penkille. Siinä katselin hieman torilla olevaa työmaata. Kaivinkoneet pitivät siellä meteliä ja sehän kertoo siitä, että siellä rakennetaan.

Sinne tulee kuulemma toriparkki ja on työmaalle tulossa muutakin, kuten erilaisia palveluja. Toivotaan, että alueelle saadaan kehitettyä jotakin hyvin hyödyllistä ja järkevää.

Kuulin tuossa jokin aika sitten tosijutun, jossa eräs nuori asunnoton oli herännyt järven rannalta ja katsonut kohti nousevaa aurinkoa hymyillen. Jotkut osaavat nauttia elämän suurista asioista ilman yhteiskunnan oravanpyörää.

Kommentoi

Hae Heilistä