Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Anola-Pukkila

Hurmaavat voileipäkakut

Voileipäkakut sopivat erinomaisesti kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi, ja kevään juhlapöydissä tullaankin näkemään monia ihastuttavia, maistuvia ja suosittuja luomuksia.

Hurmaavat voileipäkakut maistuivat lähiviikkoina maakunnassa kuudella eri paikkakunnalla piirin järjestämissä kurssiryssäyksissä, jotka kokosivat 25–40 osallistujaa jokaiseen iltaan. Eli me piirin kotitalousasiantuntijat olemme päässeet testaamaan uusia ohjeita ja nyt te lukijat saatte käyttöönne yhden hyödyllisen reseptin.

Kasvisvoileipäkakku ja mielellään vegaanina on toiveena monen nuoren juhlaan. Muutama tutumpi voileipäkakkuresepti löytyy marttojen uusituilta nettisivuilta: https://www.martat.fi/reseptit/ ja löytyypä Youtuben MartatTV:stä mukava videokin voileipäkakun teosta.

Pari osallistujaa mahtuu mukaan 3.5. kello 17 Marttakeskuksessa järjestettävälle Voileipäkakku-kurssille, ilmoittautumiset osoitteeseen http://www.martat.fi/tapahtuma.

Voileipäkakkua tehdessä on tärkeää maustaa ja maistaa täytteitä ja tehdä niistä mieluummin hieman reilusti maustettuja. Leipä nappaa itseensä täytteen makua ja maistuvaan lopputulokseen päästään maukkailla täytteillä ja sopivalla kostutuksella.

Vegaaninen kikherne-avokadovoileipäkakku (noin 15 annosta):

1 vaalea vuokaleipä

Kostutukseen: ¼ desilitraa sitruunamehua ja 1 desilitra vettä.

Kikhernetäyte: 1 purkki kikherneitä, 1 valkosipulin kynsi, ½ desilitraa tahinia, 1 ruokalusikallinen sitruunamehua, 1 teelusikallinen juustokuminaa, ½ teelusikallista suolaa, 1 desilitra persiljaa hienonnettuna.

Avokadotäyte: 2 avokadoa, 1 punasipuli, 1 tomaatti, 1 desilitra vegaanista ”ranskankermaa” (esimerkiksi Kaurafraiche), 1 teelusikallinen sitruunamehua, ½ teelusikallinen suolaa.

Päälle: 200 grammaa vegaanista ”juustolevitettä ” (esimerkiksi Påmackan), 1 desilitra vegaanista ranskankermaa, ½ teelusikallista suolaa, 1 teelusikallista sitruunamehua.

Koristeeksi: keitettyä parsaa, viinirypäleitä, retiisejä.

Tee kikhernetäyte. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon tai soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku.

Valmista avokadotäyte. Hienonna punasipuli ja kuutioi tomaatti pieneksi. Kuori avokadot ja poista niistä siemen. Hienonna avokado haarukalla, lisää joukkoon sipuli ja tomaatti, ranskankerma ja mausta sitruunamehulla ja suolalla. Sekoita tasaiseksi.

Vuoraa leipävuoka tai muu kapea vuoka kelmulla, niin että kelmua jää reunojen yli. Leikkaa leivästä ohuelti kuoret ja leikkaa pitkittäin viipaleiksi.

Asettele viipale leipävuoan pohjalle ja kostuta. Levitä kikhernetäyte päälle. Asettele toinen leipäkerros, kostuta ja levitä päälle avokadotäyte. Laita viimeinen leipäkerros ja kostuta.

Olemme huomanneet, että ainakin kikhernetäytettä riitti yleensä kahteen väliin. Eli jos täytettä tuntuu olemaan reilummin, voi lisätä yhden kerroksen. Taita ylimääräinen kelmu kakun päälle niin, että muodostuu tiivis paketti. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

Mausta vegaaninen levite suolalla ja sitruunamehulla. Levitä tasaisesti kakun päälle ja koristele kakun reunat keitetyllä parsalla ja haluamillasi kasviksilla.

Vaikka täytteessä on avokadoa, ei sitä kannata laittaa kakun päälle, sillä se tummuu nopeasti.

Kommentoi

Hae Heilistä