Julkaistu    |  Päivitetty 
Mira Pamola

Kapuamalla apua Malawiin

Niina Riihimäki on Kapua-tiimin ainoa itäsuomalainen jäsen. Hänen mielestään olisi hienoa näyttää koko Suomelle, miten iloinen Itä-Suomi kerää hankkeeseen ennätyspotin. Niina Riihimäki on Kapua-tiimin ainoa itäsuomalainen jäsen. Hänen mielestään olisi hienoa näyttää koko Suomelle, miten iloinen Itä-Suomi kerää hankkeeseen ennätyspotin.
Uudenvuoden aattona Niina Riihimäki törmäsi Facebookissa Kapua Malawi 2018 -hankkeeseen. Oli vapaaehtoishaun viimeinen päivä. Hän täytti hakemuksen, sai kutsun Skype-haastatteluun ja tuli valituksi 17 hengen vapaaehtoistiimiin.

Kyseessä on vuosittainen hyväntekeväisyyshanke, jonka tavoitteena on kerätä varoja kehitysyhteistyöhön kapuamalla maailman vuorille. Nimi ”Kapua” tulee sanoista Kapuamalla apua. Tänä vuonna keräysvarat kohdistetaan erityisesti tyttöjen ja naisten terveyden ja kouluttautumisen edistämiseen Malawissa ja Etiopiassa.

Riihimäki ja muut vapaaehtoiset lähtevät syksyllä 2018 Malawiin, jossa he valloittavat omakustanteisesti Mulanje-vuoren.

Mutta miten vuorikiipeily liittyy naisten terveyden ja koulutuksen edistämiseen?

Hankkeen taustalla on Suvi Aarnio, joka pitkään perintätoimistossa työskenneltyään halusi jättää jälkeensä muutakin kuin perityt laskut. Hän oli käynyt pari kertaa vuorivaelluksella ja haaveili kehitysyhteistyötehtävistä maailmalla. Siitä se idea sitten lähti: kootaan porukka jonka kanssa kerätään varoja kehitysyhteistyöhön, matkataan paikan päälle katsomaan mitä varoilla tehdään, ja kiivetään lopulta vuorelle.

Ensimmäiseen Kapuaan vuonna 2006 haki jo lähes 200 innokasta auttajaa.

Vapaaehtoiset saavat itse valita, miten keräävät rahaa.

Riihimäki järjestää tulevana sunnuntaina Kalmonkatiskalla Kuhasalossa makkara- ja lettukahvion. Muut vapaaehtoiset ympäri Suomen ovat järjestäneet esimerkiksi pienkonsertteja ja hierontatempauksia.

Hiihtoloma, kauniit talvisäät ja saman viikon torstaille sattuva kansainvälinen naistenpäivä innostivat ulkoilmatempauksen järjestämiseen. Riihimäellä on suunnitelmissa vielä ainakin hyväntekeväisyyskirpputori viikoille 12–14.

Jos budjetti ei veny konkreettiseen rahalahjoitukseen, voi hanketta auttaa muutenkin. Sunnuntain kahvioon voi vielä ilmoittautua makkaran- tai letunpaistajaksi. Tulevaan kirppikseen Riihimäki ottaa mielellään vastaan vähälle käytölle jääneitä tavaralahjoituksia.

Myös kaikenlaisiin yhteistyöprojekteihin osallistuminen kiinnostaa ja esimerkiksi Riihimäen Facebook-sivun Niina Kapuaa apua Malawiin 2018 kautta häneen voi ottaa yhteyttä tai seurata projektin kehittymistä.

Hankkeen keräyskohde, naisten terveys ja koulutus, oli iso syy Riihimäelle hakea mukaan.

Länsimaissa naisten asiat ovat jo pääosin hyvin, mutta monissa kehitysmaissa esimerkiksi lapsiavioliitot ovat yhä laillisia. Kehitysmaissa raskaus, synnytys ja epäammattimaisesti tehdyt abortit ovat yksi yleisimmistä teini-ikäisten tyttöjen kuolinsyistä. Koulutuksen kehittäminen edistää muun muassa seksuaaliterveyttä. Jo 50 eurolla saa koulupuvut kymmenelle tytölle tai 30 eurolla koulutarvikkeet kahdelle tytölle vuodeksi.

Riihimäelle muiden auttaminen tulee luonnostaan. Yrittäjänä hän haluaa haastaa myös yrityksiä mukaan hyväntekijöiksi.

– Halu auttamiseen nousee varmastikin siitä, että koska koen saaneeni itse osakseni niin paljon hyvää, haluan jakaa sitä myös muille. Haluan haastaa muitakin ihmisiä näkemään sen, että meillä on globaali vastuu toisistamme ympäri maailman.

Myös itsensä haastaminen oli Riihimäelle syy lähteä mukaan. Hän on ollut aikaisemmin muun muassa Yhteisvastuu-kerääjänä, mutta vastaavaa omaa hyväntekeväisyysprojektia hän ei ole ennen vetänyt. Vuorikiipeilykin on kokemuksena uusi.

Riihimäen mukaan vapaaehtoistyö antaa enemmän kuin ottaa.

– Jos voi omalla tekemisellään ja olemisellaan mahdollistaa jollekin toiselle paremman elämän, on se itsessään jo palkinto. Se ei ole minulta mitään pois, mutta se voi olla todella paljon sille, joka on heikommassa asemassa kuin minä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä