Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Lapsille ja nuorille kaivataan lisää ilmaispaikkoja

Jääkiekko voi olla lisensseineen kallis harrastus aktiivisesti lajia harrastavalle. Kuvan lapset eivät liity juttuun. Jääkiekko voi olla lisensseineen kallis harrastus aktiivisesti lajia harrastavalle. Kuvan lapset eivät liity juttuun.
Vähavaraisilla perheillä ei useinkaan ole riittäviä resursseja tukea lasten ja nuorten harrastustoimintaa niin kattavasti kuin tahtotila olisi. Jotkut tahot tarjoavat vaihtoehtona tilanteisiin harrastustukea, joka ei ehkä riitä kattamaan kalleimpia harrastuksia, mutta Pelastakaa Lapset ry Joensuun yhdistyksen sihteeri Kaisa Kontkasen mukaan on tärkeintä, että lapset pääsevät liikkumaan edes jotenkin.

– Eihän harrastuksen tarvitse välttämättä olla balettia tai muodostelmaluistelua, vaan lapsi voi käydä vaikka uimassa tai pyöräillä, Kontkanen toteaa.

Pelastakaa Lapset ry tarjoaa harrastustukea osana Eväitä elämälle -ohjelmaa, joka tukee syrjäytymisvaarassa olevien lasten koulunkäyntiä ja harrastamista. Tuen tarkoituksena on edistää lapsen yhdenvertaisuutta antamalla mahdollisuus osallistua edes yhteen harrastukseen.

– Ihmiset eivät aina tiedä, mihin kaikkeen tukea voi hakea. Sitä voi saada esimerkiksi leirin osallistumismaksua varten, tai jos tarvitsee hankkia vaikkapa kypärä, uudet pelihanskat tai jokin soitin, voi tukea hakea, Kontkanen kertoo.

Tuen hakemista varten täytetään verkossa tai toimitetaan postitse Pelastakaa Lapset ry:n hakemus, jossa selvitetään perheen elämäntilanne. Tämän lisäksi tuen saamista varten tulee toimittaa kuitti kuluista, jonka perusteella perhe saa varat tililleen myönteisen päätöksen saatuaan.

Kontkasen mukaan hakemuksia on tullut viime vuosina kymmenittäin per vuosi.

– Aika hyvin ihmiset ovat löytäneet tämän mahdollisuuden. Aina ei tosiaan kuitenkaan tiedetä, että tukea voi hakea ihan vain uimalippujenkin kustantamista varten, Kontkanen muistuttaa.

Myös Hope ry tarjoaa harrastustukea vähävaraisten perheiden kouluikäisille lapsille ja nuorille.

– Viime vuonna meiltä haki tukea 21 perhettä, joissa oli yhteensä 34 lasta. Myönsimme siis harrastustukea viime vuonna 34 lapselle, kertoo Hope ry:n Joensuun tiiminvetäjä Sanna Saastamoinen.

Myös Hope ry:n tukea haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, jossa perhe avaa elämäntilannettaan.

– Kenenkään tuloja ei tarkasteta, vaan luotamme ihmisten sanaan. Jos tuki myönnetään, perhe lähettää meille laskun, ja toimitamme tuen suoraan esimerkiksi seuralle tai järjestölle, Saastamoinen avaa.

Lapsi tai nuori voi saada harrastustukea enintään kolmesataa euroa vuodessa. Perhekohtainen tuki vuosittain on kuitenkin tuhat euroa. Ainoa edellytys vähävaraisen perheen lapsen tai nuoren harrastustuen saamiseksi on, että henkilöllä ei tulisi olla muita maksullisia harrastuksia.

Hope ry:n harrastustukea voi hakea kerran vuodessa, mutta haku on jatkuva eli hakemuksia käsitellään koko ajan.

– Toki pyrimme katsomaan hieman siten, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet tukeen ja ettei siellä pyöri vain samoja perheitä, Saastamoinen kertoo.

Saastamoisen mukaan lasten ja nuorten harrastusten tukeminen on tärkeää etenkin ryhmäytymisen kannalta, ja myös urheiluseurat voisivat aktivoitua asian suhteen esimerkiksi myöntämällä enemmän ilmaispaikkoja.

– On tärkeää, että lapset saavat harrastaa samaa kuin vaikkapa luokkakaverit eivätkä jää ulkopuolelle siksi, ettei ole varaa harrastaa, Saastamoinen toteaa.

JoenVoLin puheenjohtaja Saija Miinan mukaan seura tarjoaa lapsille ja nuorille muutamia ilmaisia harrastuspaikkoja joka kevät ja syksy.

– Pyyntö tuesta tulee Pelastakaa Lapset ry:n kautta. Nämä tukea saavat lapset ilmoitetaan meidän ryhmiin samalla tavalla kuin muutkin lapset, mutta me nollaamme heidän laskunsa järjestelmästämme, Miina kertoo.

JoenVoLi on ilmoittanut ilmaispaikoista Pelastakaa Lapset ry:lle, joka välittää tiedon mahdollisista paikoista asiakkailleen ja ohjeistaa näitä jatkotoimenpiteissä.

– Päätimme, että emme itse lähde arvioimaan lasten tai perheiden avuntarvetta, koska meillä ei ole siihen osaamista, Miina jatkaa.

Myös JoenVoLin kesän voimisteluleireille on ollut joitakin ilmaispaikkoja saman toimintatavan kautta.

– Päätimme jo syksyllä, että pyrimme lisäämään ilmaisia paikkoja ryhmissämme. Koska seuran varat tulevat suoraan harrastajien osallistumismaksuista, emme pysty lisäämään tukea kovinkaan paljoa seuran omilla varoilla, Miina toteaa.

Tämän vuoksi JoenVoLilla on suunnitteilla tiedustella ensi toimintavuotta varten paikkakunnan yrityksiltä mahdollista halua lähteä tukemaan vähävaraisten lasten liikuntatoimintaa yhteistyössä seuran kanssa.

– Ilmaispaikkoja yleisempää ovat kyselyt, joissa vanhemmat pyytävät pidempää maksuaikaa harrastusmaksuille. Silloin siirrämme maksuaikaa heidän toiveensa mukaisesti tai pilkomme maksun pienempiin osiin useammille kuukausille, Miina kertoo.

Tuille ja seurojen ilmaispaikoille vaihtoehtona Joensuussa järjestetään maksutonta tai edullista liikuntaa myös esimerkiksi Matala Kynnys ry:n toimesta.

Matalan Kynnyksen tavoitteena on parantaa ja monipuolistaa lasten alueellisia liikunnan harrastamismahdollisuuksia. Keskiössä ovat harrastehenkisyys, kokeilumahdollisuudet ja liikunnasta innostuminen ilman sitoutumispakkoa tai kilpailullisia tavoitteita.

– Lisäksi toivomme, että myös maahanmuuttajat osallistuvat toimintaan ja pääsevät tapaamaan kantaväestöä liikunnan kautta, Matalan Kynnyksen puheenjohtaja Petri Pennanen kertoo.

Yhdistyksen toimintaidea on, että paikalliset seurat tai muut toimijat lähtevät mukaan tarjoamalla vähintään yhden tunnin mittaisen ohjatun harrastevuoron viikossa. Tällä hetkellä Joensuun toiminnassa ovat mukana muun muassa Karelia Golf, Joensuun Maila, Karelian Hurmos, Kontiolahden Urheilijat ja Liperin Hiihtoseura.

Lisäksi maksutonta liikuntaa järjestetään monipuolisesti myös Joensuun kaupungin toimesta harrastepankissa. Harrastepankki on kuitenkin suunnattu 16–29-vuotiaille nuorille, ja tunnit ovat pääosin päiväsaikaan.

– Kyllä kustannukset vaikuttavat olevan merkittävä tekijä harrastusten suhteen etenkin niissä perheissä, joissa on useampi lapsi: voi olla aika- ja matkakustannuksia, välinevuokraa ja lipun hintaa. Perheissä saatetaan miettiä, että jos yksi lapsi pelaa jääkiekkoa, niin kuinkas seuraava, vieläkö hänkin voi pelata.

– Organisoituun liikuntaan osallistumisen kustannukset ovat koko ajan kasvaneet, Pennanen päättää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä