Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Kyttäyskeikalla omalla ikkunalla

Kaikki sivun kuvat ovat lukijoiden ottamia. Kun pitää silmät auki ja kameran käden ulottuvilla, pääsee tallentamaan monenlaista menijää ihan omassa kotipiirissään. Kaikki sivun kuvat ovat lukijoiden ottamia. Kun pitää silmät auki ja kameran käden ulottuvilla, pääsee tallentamaan monenlaista menijää ihan omassa kotipiirissään.
Parhaillaan käynnissä oleva valtakunnallinen Talviseuranta-kampanja kannustaa tarkkailemaan luontoa sekä lumeen ja jäähän liittyviä ilmiöitä ja kirjaamaan havaintoja kansalaishavaintojärjestelmään.

Luonto-Liiton ja Suomen ympäristökeskuksen järjestämän kampanjan tavoitteena on lisätä ilmastotietoisuutta sekä innostaa ihmisiä tutustumaan talviseen luontoon ja olemaan mukana tärkeässä tutkimustyössä.

Kansalaisten havaintotiedot täydentävät Suomen ympäristökeskuksen tutkijoiden seurantatietoja.

Talviseurantaan voi osallistua vaikka oman kaupunkikodin ikkunasta pihalle tiiraillen.

–  Jos mietin omaa kotiani, linnuista punatulkku on sellainen, jonka voi havaita pihamme ruokintapaikalta. Myös mustarastas on aika tavallinen kaupunkilintu, joka jossain määrin talvehtii Suomessa. Nisäkkäistä havaintoja voi tehdä oravista ja rusakoista, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green vinkkaa.

–  Omasta ikkunasta voi silmämääräisesti havainnoida, näkyykö lunta ja jäätä.

Lumi- ja jäätilanteen ohella Talviseuranta kerää havaintoja yhdestätoista talvella aktiivisesta eläinlajista. Mukana on metsäjänis, rusakko, orava, lumikko, metsähiiri, kettu, telkkä, koskikara, mustarastas, punatulkku ja laulujoutsen. Kaikki ovat tuttuja myös kaupunkilaisille.

–  Olemme valinneet lajeja osittain sillä perusteella, että niitä pystyy näkemään myös lähiluonnossa. Esimerkiksi orava ja rusakko ovat lajeja, jotka viihtyvät hyvinkin kaupunkiluonnossa.

–  Tämä on toinen vuosi, kun näitä havaintoja lajeista kerätään. Olemme yrittäneet hakea lajeja, jotka ovat helposti nähtävillä, jos vaikka lapsi- tai koululaisryhmän kanssa lähtee luontoretkelle lähiluontoon. Mukana on myös lajeja, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa tavalla tai toisella, Green taustoittaa.

Varsinkin näin talvisin jo pieni kävelylenkki paljastaa, kuinka yllättävän monipuolinen kaupunkiluonto on.

Itse eläintä ei välttämättä aina kohtaa, mutta lajien kirjoa voi havainnoida myös niiden lumeen ja jään pintaan jättämien jälkien perusteella. Talvella aktiiviset lajit joutuvat liikkumaan ravinnon perässä, ja osan tie vie silloin myös kaupunkiin.

Mikäli luonnonvaraisen eläimen sattuu kohtaamaan, Green ohjeistaa seuraaman sen menoa pienen välimatkan päästä. Lintujen talviruokinnan suhteen on tärkeää, että jos sen aloittaa, ruokintaa jatkaa koko talven ajan.

Ruokintapaikalla napostelevia vieraita voi tähyillä esimerkiksi kiikareilla.

–  Vaikka lajit olisivatkin kovalle lintuharrastajalle kohtuullisen tavallisia, niitä on kiva havainnoida. Jyväskylästä taisi tulla juuri havainto, että siellä on nähty räkättirastas nyt tammikuussa.

–  Linnuista näkee aika nopeasti, kuinka ilmasto muuttuu ja miten se vaikuttaa, Green summaa.

Kevääseen asti jatkuvaan Talviseurantaan voi osallistua kuka tahansa. Havaintoilmoitusten ohella kampanjaan voi osallistua valokuvin, mikä onkin ollut Greenin mukaan hyvin suosittua. Talvisia valokuvia voi käydä ihailemassa kampanjan nettisivuilta sekä Instagramista.

–  Edellisellä kerralla järjestimme pienimuotoisen talviluonnon valokuvauskilpailun lopputalvesta ja saimme tosi hienoja kuvia. Myös tänä vuonna näyttää siltä, että ihmiset ovat innostuneet kuvaamisesta.

Tämänkertainen Talviseuranta on kerännyt liki 1 000 havaintoa ympäri Suomea, mutta Itä-Suomen osalta havaintokartta kaikuu hyvin hiljaisena. Siitäkin huolimatta, että meillä on jotain sellaista, josta esimerkiksi eteläsuomalaiset voivat vain haaveilla: paksu ja pysyvä lumipeite.

–  Olisi kiva tietää, joko vesistö on saanut paksumman jääpeitteen, ja varsinkin täällä Helsingissä ihmiset kärkkyvät, missä sitä lunta olisi, mihin kannattaa lähteä. Siinä mielessä Itä-Suomen tilanne kiinnostaa myös täälläpäin, Green muistuttaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä