Julkaistu    |  Päivitetty 
Marko Siintomaa

Korean tähti on nousussa

Kia Stonicin ulkonäössä on paljon positiivista asennetta ja se tuntuu saavan aikaan ihmisissä tuntemuksia. Näitä ei tule vielä paljon vastaan, mutta lähtökohdat ovat kunnossa myyntimenestykselle. Kia Stonicin ulkonäössä on paljon positiivista asennetta ja se tuntuu saavan aikaan ihmisissä tuntemuksia. Näitä ei tule vielä paljon vastaan, mutta lähtökohdat ovat kunnossa myyntimenestykselle.
– Hyvän näköinen auto, tuumasi eräs vanhempi herrasmies kaupan parkkipaikalla Kia Stonicin nähdessään. Harva auto on herättänyt näin paljon keskustelua tuiki tuntemattomien kanssa ja useampi tuli koeajon aikana spontaanisti ihmettelemään autoa.

Stonic on kieltämättä parkkipaikalla erottuva ja myös ulkonäöltään onnistunut. Se on kuin Kia Rio korotettuna sekä ulkonäkönsä puolesta että pellin altakin, sillä nämä kaksi jakavat suurimman osan tekniikasta.

Koeautossa oli 120 hv -litrainen turbomoottori, ja myyjäliikkeen arvion mukaan tämä tulee olemaan suosituin vaihtoehto. Kolmisylinterinen moottori on lähtökohtaisesti epätasapainossa parittoman sylinteriluvun vuoksi ja eri valmistajat tuntuvat onnistuvan tasapainotuksessa vaihtelevasti.

Kian moottori tärisi havaittavasti kylmänä, mutta lämmetessään värinät hävisivät. Litraisesta moottorista 120 hv ei ole maailman ennätysluokkaa. Tärkeämpää toteutuksessa onkin tasapainoisuus arkiliikenteessä: tarpeeksi tehoa ja ominaisuuksia käyttöautoon. Moottori vetää alhaalta puhtaan oloisesti ylärekisteriin asti ja myös käyntiääni pysyy siistinä. Nelivetoa ei ole tarjolla eikä hieman yllättäen automaattivaihteistoakaan.

Varustetasoltaan auto oli EX eli keskimmäinen vaihtoehto lisättynä Premium Packillä, joka tarkoittaa isompia 17” pyöriä (vakiona 15”), puolinahkaverhoiltuja penkkejä, tummennettuja takalaseja ja takana LED-valoja. Kalleimmassa TX:ssa on vakiona lisäksi kaistavahti ja automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä, jotka voi myös hankkia EX:ään.

Kojetaulussa kaikki on siellä missä pitääkin, ja keskellä on nykytyyliin multimediakeskus, josta harmittavasti ei löydy käyttökieleksi Suomea. Äänenlaatu vaikuttaa mukiinmenevältä ainakin ysärin popittamiseen. Käytettävissä ovat Apple CarPlay ja Android Auto, joista viimeksi mainittu ei virallisesti vielä toimi Suomessa. Sen saa kuitenkin toimimaan lataamalla puhelimeen tarvittavan ohjelman, ja sen jälkeen Google Maps toimii navigoinnissa mainiosti.

Minulla oli noin175 senttimetriä pitkänä ongelma saada täydellistä ajoasentoa. Penkissä ei ollut etureunan korkeussäätöä ja penkkiosa oli myös lyhyen oloinen. Kytkin ottaa jo alhaalta, joten pituussäädön kanssa ei voinut kovin paljon pelata. Tämä ei haitannut maantiellä, mutta kaupungissa oikea jalka puutui yllättävän nopeasti.

Stonicissa on ajettavuus kohdillaan. Ohjaus on kevyt, mutta silti siihen on saatu sopiva määrä tuntoa. Vaikka autossa oli kitkarenkaat alla, oli rengasmelua maatienopeuksissa yllättävän paljon ja ääni vaikutti tulevan nimenomaan Continentalin renkaista. Ilmatilaltaan matala ja leveä rengas aiheutti kovan oloisen jousituksen lisäksi sen, että olo on kuin ajaisi sporttimallilla.

Vaikka korotettuja henkilöautoja ei varsinaisesti ole tarkoitettu maastoon, etenemiskykyä tuli kokeiltua ajankohtaan sattuneessa lumimyräkässä. Lunta oli pohjaa myöten ja silti auto eteni yllättävän vaivattomasti. Luistoneston ja ajovakautuksen saa kokonaan pois päältä painamalla nappia kolmisen sekuntia. Täten kun härvelin sai lopulta jumittamaan paikalleen, sen sai vielä irti heiluttelemalla autoa edes takaisin ja kunnolla kaasua antaen.

Jukajoentien pitkillä suorilla tuli todettua autoon laitetun asialliset valot. Halogen-lähivalot ovat hyvät, mutta pitkissä valoissa on pistemäinen pitkälle kantava valokuvio ja alussa ne tuntuivat näyttävän lähinnä puiden latvoja. Jäin kaipaamaan hajavaloa lisää sivuille valaisemaan tien laitoja, mutta se on kaukovalojen ongelma tai enemmänkin ominaisuus monissa muissakin yhdellä linssillä toteutetuissa lähi-/kaukovaloissa.

Kia Stonicista jäi positiivinen jälkimaku. Perusasiat ovat kunnossa ja arkiajot sujuvat mainosti. Korean tähti vaikuttaa olevan kovassa nousussa, sillä samalta autovalmistajalta on tullut juuri myös Kia Stinger. Se on takavetoisena harvinainen uutuus nykymaailmassa.

Stonic ei ole täydellinen, mutta kokonaisuus on hyvä. Korkeaan autoon on helppo astua sisään ja seitsemän vuoden takuu on varmasti mukava lisä uuden auton ostajalle. Siinä on monelle jo tarpeeksi syytä lähteä koeajolle.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä