Julkaistu    |  Päivitetty 
Emma Vormisto

Hyvin syömällä se kesäkroppa syntyy

Elämäntapamuutosta halajavan kannattaa pyrkiä pieniin muutoksiin kerrallaan, neuvoo Sinipilvi Lihavainen. Elämäntapamuutosta halajavan kannattaa pyrkiä pieniin muutoksiin kerrallaan, neuvoo Sinipilvi Lihavainen.
Monen suurin ongelma painonhallinnan tavoittelussa on todellinen tai kuviteltu kiire. Syömisen säännöllisyys unohtuu ja kiireen varjolla sorrutaan huonompiin vaihtoehtoihin.

– Syödään paljon kerralla, kun on nälkä ja syödään sitä, mitä sattuu löytymään sen sijaan, että syötäisiin tasaisin väliajoin laadukasta ruokaa, Kunto Aitalla työskentelevä personal trainer ja ravintovalmentaja Sinipilvi Lihavainen kertoo.

Vireäxin ravintovalmentaja Teija Jormanainen muistuttaa, että kiireen takia ruokailuun ei ehditä keskittyä ja lautaselle päätyy helposti valmisruokaa.

– Ihmisen tulisi syödä säännöllisesti, pureskella ruoka huolellisesti ja keskittyä syömiseen, sillä kylläisyyssignaalin tuloon menee yli 20 minuuttia, ja tässä ajassa ihminen usein on syönyt jo liikaa, Jormanainen sanoo.

Foreverilla personal trainerina ja ryhmäliikuntavastaavana työskentelevä Marja Appelgren muistuttaa, että epäsäännöllinen syöminen aiheuttaa myös napostelua.

– Illalla napostellaan ja ikään kuin palkitaan itsensä päivän työstä, Appelgren sanoo.

Elämäntapamuutoksia tekevän henkilön motivaatio katoaa helposti, jos lähtee muuttamaan kaikkia elämänsä osa-alueita kerralla. Samana päivänä ei tarvitse muuttaa koko ruokavaliota, aloittaa kuntosaliharrastusta ja käydä juoksulenkillä.

– Kannattaa valita yksi tai kaksi juttua, joita lähtee muuttamaan kerrallaan. Esimerkiksi lisää välipalan tai aamupalan, jos se uupuu, menee kävellen kauppaan tai kävelee hieman pidemmän lenkin, Lihavainen listaa.

Tärkeintä on ottaa muutokset tavaksi, ennen kun lähtee tekemään lisää muutoksia.

– Kun tottuu uusiin tapoihin, ei haluakaan enää palata vanhoihin huonoihin tapoihin, Teija Jormanainen kannustaa.

Appelgren ehdottaa avuksi ruokapäiväkirjaa, joka usein paljastaa karun totuuden omista syömisistä.

– Ruokavaliota ei voi lähteä kokonaan muuttamaan, mutta siihen voi lisätä väriä ja vähentää sokeria sekä selvittää, mistä kaikesta ruokavaliossaan saa sokeria, Appelgren sanoo ja neuvoo tarkistamaan esimerkiksi makurahkojen ja mehujen ravintosisällöt.

Tärkeää on valmistaa ruoka itse alusta loppuun, jolloin näkee, mitä lautaselle päätyy.

Jormanainen ja Lihavainen kannustavat myös mielikuvaharjoitteluun: kuvitellaan, millaisia ollaan, kun tehdään riittävän kauan päämääriä tukevia valintoja.

– Kun tekee mielikuvaharjoitusta esimerkiksi 2–4 minuuttia päivässä, se tukee jo hyvin prosessia, Jormanainen sanoo.

– Voi myös katsoa taaksepäin ja miettiä, huomaako eron aiempaan, Lihavainen pohtii.

Pelkkä ruokavalion muuttaminen voi auttaa alkuun, mutta liikunnan ja laadukkaan unen avulla voi vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, joka on oleellinen osa elämäntapamuutosprojektia.

– Jos tekee istumatyötä kahdeksan tuntia päivässä ja vastapainoksi käy tekemässä tunnin salitreenin tai lenkin, on se aika vähän, Marja Appelgren muistuttaa ja painottaa, että arkiaktiivisuutta lisäämällä liikunta saadaan luontevasti mukaan päivärytmiin.

Painonhallinta on Teija Jormanaisen mukaan kehon ja mielen yhteistyötä, jolloin sekä liikunnalla että unella on paikkansa ruokavalion rinnalla.

– Unitutkimusten mukaan liian vähäinen unen määrä voi vaikuttaa painonnousuun jopa yhdessä viikossa, Jormanainen listaa.

Pelkkä liikunnan tehokkuus ei ole avainsana kevyempään oloon. Liikunnan pitää olla myös mielekästä.

– Jos salitreeni maistuu kerta kaikkiaan puulta, pitää vain etsiä laji, josta itse tykkää, Appelgren sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä