Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Paperikuva tulee taas

Varsinkin nuoriso haluaa nyt tuntea kuvan kädessään.


Kuvanmaailman yrittäjä Vesa Kuukan mukaan paperivalokuvien suosio on kasvanut viime aikoina kautta rantain, mutta etenkin nuorten keskuudessa.
– Tarkkoja tilastoja ei ole, mutta ainakin täällä olemme huomanneet kyseisen ilmiön. Samaa olen kuullut myös kollegoiltani ympäri Suomea, Kuukka toteaa.
Kuukan mukaan suosio on kasvanut pääosin kolmea reittiä.
– Kun ihmiset ovat kovalevyn hajottua menettäneet kuvansa, kuvia teetätetään sen jälkeen automaattisesti paperisena – se oppiraha on ikään kuin maksettu, Kuukka tuumaa.
Toinen vähitellen paperikuvia tilaamaan ryhtynyt ryhmä on Kuukan mukaan henkilöt, jotka eivät usko ehjänkään kovalevyn voivan hajota, mutta ovat vähitellen alkaneet ymmärtää mahdollisuuden ja tilaavat kuvia myös paperisena.
– Pari vuotta sitten paperikuvien tilaus otti kunnon harppauksen. Oma epäilykseni on, että ihmiset saivat yksinkertaisesti tarpeekseen lukemattomien kuvien ottamisesta tietokoneelle. Miksi niitä kuvia otettaisiin koneen iloksi, koska eivät ne siellä ketään ilahduta, Kuukka toteaa.
Kuukan mukaan parin vuoden takaiseen harppaukseen on saattanut vaikuttaa myös polaroid-kameroiden suosion äkillinen nousu.
– Jengi alkoi ostaa pikakameroita, josta kuvan sai suoraan käteen. Tajuttiin, että vain kuvista, joita käytetään, on hyötyä.

Välineet vaihtuvat
Kuukan mukaan nuoret käyvät usein tilaamassa kuvia liikkeessä olevilla itsepalvelupisteillä.
Eräs paperikuvien tilaamista kasvattava tekijä on luonnollisesti matkapuhelinten kuvanlaadun paraneminen. Harrastekuvaaminen ei Helioksen yrittäjä Arto Piiroisen mukaan ole suinkaan vähentynyt, mutta käytettävät välineet ovat vaihtuneet.
– Kompaktikameroiden käyttö on selkeästi vähentynyt kännyköiden kuvanlaadun parantumisen myötä. Puhelin kulkee nykyisin aina mukana ja myös kuvien jakaminen sillä on todella helppoa sähköisesti, Piiroinen toteaa.
Piiroisen mukaan nuoret löytävät usein uusia näkökulmia ja käyttötapoja muuten jo tutuille, olemassa oleville asioille.
– Kuvia tilataan esimerkiksi yllätykseksi ja muistoksi kavereille, Piiroinen kertoo.
Myös Vesa Kuukan mukaan jopa pelkästään kuvien tilaaminen on nuorille yhteisöllinen prosessi.
– Kuvia tullaan tilaamaan porukalla koulun jälkeen. Uusin paperikuvia tilaava ryhmä on varhaisteinien ikäluokka. Ja sivukorvalla olen kuullut, että sitä ihmetellään, jos jollakin ei ole vielä paperivalokuvia – sitä pidetään jopa vanhanaikaisena, Kuukka naurahtaa.

1 400 kuvaa tunnissa
Paperivalokuvia käytetään Kuukan mukaan nykyisin kollaaseihin, inspiraatioseiniin ja vanhaan tapaan myös valokuva-albumeihin, joiden myynti on niin ikään kasvanut.
Kuvanmaailma investoi kasvaneen paperivalokuvien kysynnän vuoksi kuvatuotantolaitteistoonsa noin 50 000 eurolla, minkä ansiosta liikkeen kuvatuotantokapasiteetti on nyt noin 1 400 kuvaa tunnissa. Etenkin joulun alla suurelle kapasiteetille on tarvetta.
– Kuvatilaukset ovat nykyisin usein todella suuria, ja siihen riittää kaksi reilun 600 kuvan tilausta, niin tuntikapasiteetti alkaa olla jo täynnä, Kuukka toteaa.
Kuukka kertoo, että teetätettyjen paperivalokuvien ja tulostettujen kuvien, näin ollen myös valokuvakirjojen, välillä suurin ero on valmistustavassa, mikä näkyy myös laadussa.
– Tulosteessa paperin pintaan suihkutetaan tavaraa, ja se saattaa ajan saatossa haihtua hieman pois. Valokuva on kuitenkin kemiallinen prosessi, joten siinä esimerkiksi musta on todellakin mustaa, Kuukka summaa.

 


Karjalan Heili kysyi katugallupissa: teetätätkö koskaan paperivalokuvia?

 

Hilkka Hiltunen,
Liperi
– Aika vähän teetätän paperivalokuvia, useammin teen kuvista ihan valokuvakirjoja. Kuvia tulee silloin enemmän katseltua, koska kirjasta niitä on mukavampaa selata kuin tietokoneelta. Otan valokuvia sekä kameralla että kännykällä.

 

Seppo Lampinen,
Liperi
– En oikeastaan. Säilytän kuvia tietokoneellani ja saatan silloin tällöin tulostella niitä suoraan sieltä. Jos minulla on vanhoja negatiiveja, niin teen niistäkin skannerin avulla kuvia.


– Yleensä otan kuvia nykyisin kännykällä, mutta digikameraakin tulee käytettyä toisinaan.

Katja Varis,
Joensuu
– En teetätä paperikuvia. Valokuvia tulee kuitenkin otettua kännykällä. Säilytän kuvia tietokoneellani. Lasten kuvista saatan teetättää välillä kuvakirjoja.

 

Anna Maria Ferrari,
Joensuu (Italia)
– En juurikaan. Käytän ja katselen niitä yleensä tietokoneeltani. Kuvia voi halutessaan tulostaa paperisena suoraan tietokoneelta, ja kuvien teetättäminen liikkeessä voi olla melko kallistakin. Käytän kuvaamiseen yleensä kännykkääni.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä