Julkaistu 
Aimo Salonen

Karjalan Heili on Vuoden kotiseutulehti

Päätoimittaja Jentta Ilanmaa (vasemmalla) kapusi Turun kirjamessujen yleisön eteen pokkaamaan palkinnon. Hanna-Mari Lappalainen Päätoimittaja Jentta Ilanmaa (vasemmalla) kapusi Turun kirjamessujen yleisön eteen pokkaamaan palkinnon.

Karjalan Heili voitti uudenlaisen lehtikilpailun. Poikkeuksellinen toteutus ja rutkasti huumoria, kehui tuomaristo Vuoden kotiseutulehdeksi valittua Heiliä.

 

Suomi 100 -tapahtumiin kuuluva kotiseutulehtikilpailu järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Karjalan Heili, nelinkertainen kaupunkilehtikilpailun voittaja, nappasi voiton sarjassa, jossa se joutui samalle viivalle kaikkien Sanomalehtien liiton lehtikilpailujen menestyjien kanssa. Mukana olivat muun muassa vuosi sitten kaupunkilehtikilpailussa kolmanneksi sijoittunut seinäjokelainen Epari sekä paikallislehtien kilpailussa viime syksynä oman sarjansa voittanut Kiuruvesi-lehti.

Yhteensä kolmeen eri sarjaan osallistui 108 lehteä. Heilin voittamaan säännöllisesti ilmestyvien ja ammattimaisesti tehtyjen lehtien sarjaan osallistui 31 lehteä.

 

Kokeileva ote

Tuomaristo kehui Heiliä lukemaan houkuttelevaksi ja raikkaan rohkeaksi lehdeksi. Kokeileva ote ja asioiden poikkeuksellinen toteutus sekä huumori nostavat lehden sarjansa kärkeen. Tuomariston havaintojen mukaan tekijöiden positiivisuus välittyy lukijalupauksesta lähtien.

Karjalan Heili on myös alueellisesti aktiivinen ja aidon monikanavainen, totesi tuomaristo.

Miltäpä palaute kuulostaa, päätoimittaja Jentta Ilanmaa?

– Erittäin hyvältä. Heiliä on tekemässä hieno joukko työhönsä motivoituneita ammattilaisia, ja tämä näkyy valmiissa tuotteessa. Tätä ydinjoukkoa kun täydentää vielä upea ja innostunut avustajakaarti, niin ihmehän se olisi, jos ei priimaa pukkaisi.

Ja miten Heili sitten aikoo taata sen, että se on myös jatkossa sloganinsa sopivasti outo arvoinen?

– Kaikki ihmiset ovat jollain tavalla outoja, ja hyvä niin. Niin kauan kuin heililäiset tekevät työtään omalla persoonallaan ja täysillä, ei meillä ole huolta tuon sloganin paikkansapitävyyden kanssa, Ilanmaa lupaa.

– Välillä tuntuu tämän porukan kanssa, että enemmän voi olla huoli siitä, että sana sopivasti tipahtaa tuosta pois ja ollaan vain outoja, Ilanmaa naurahtaa.

Kilpailun järjesti Suomen kotiseutuliitto, joka määritteli kotiseutulehdiksi esimerkiksi paikallislehdet, kaupunkilehdet ja kaupunginosalehdet niin painettuina sanoma- ja aikakauslehtinä kuin verkkolehtinäkin. Kilpailun kolme sarjaa oli jaoteltu ilmestymiskertojen mukaan.

Heilin voittamaan sarjaan osallistuivat yli kuusi kertaa vuodessa ilmestyvät lehdet.

Tuomariston puheenjohtajana toimi Kotiseutuliiton hallituksen varapuheenjohtaja, ministeri Raimo Sailas. Raadin muut jäsenet olivat mediatoimisto Toinen PHD:n luova johtaja Jani Halme, Keskisuomalaisen varapäätoimittaja Inkeri Pasanen, Ylen ohjelmapäällikkö Reijo Perälä ja Kotiseutuliiton edellinen pääsihteeri, dosentti ja tietokirjailija Lassi Saressalo.

Kilpailun palkinnot jaettiin perjantaina Turun kirjamessuilla, jossa päätoimittaja Ilanmaa kävi pokkaamassa kehut.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä