Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Laakkonen

Syntynyt on sähköö suonissaan?

Optima on näyttävä auto myös farmarina. Optima on näyttävä auto myös farmarina.
Euroopasta kuuluu kummia. Saksalaiset ja ranskalaiset suunnittelevat kieltävänsä pelkän polttomoottorin avulla kulkevien autojen myynnin kokonaan parinkymmenen vuoden sisään.

Norjalaisetkin sellaista suunnittelivat jo viime vuonna, mutta siellä taitaa olla vielä hieman sisäistä epäselvyyttä siitä, mitä on tullut sovittua.

Joka tapauksessa suuntaus on selkeä: pelkän bensan tai dieselin voimin kulkevat autot alkavat hiljalleen siirtyä historiaan.

Autotehtaat varautuvat tulevaan kehittämällä ja pukkaamalla markkinoille uutta teknologiaa sen minkä ehtivät.

Sähkö- ja hybridiautot alkavat olla arkipäiväisiä näkyjä liikenteessä jo täällä harvemmin asutussakin osassa Suomea.

Karjalan Heilin koeajoon napattiin tällä kertaa yksi niistä: Kia Optima farmari ladattavana hybridinä.

Optimahan on kehuttu tämän lehden palstoilla jo aiemminkin. Bensakoneinen sedan koeajettiin helmikuussa 2016, ja halpamerkin maineessa olleen Kian lippulaiva pääsi vähän yllättämään sekä laadukkaalla varustesatsillaan että tien päällä ilmenneellä hyvätapaisuudellaan. Hybridi-farmari ei anna aihetta muuttaa sedanin pohjalta syntynyttä lausuntoa:

”Koeajon aikaan Pohjois-Karjalan teillä vietettiin loskakelikauden avajaisia isolla a:lla. Karseasta kelistä huolimatta Optimalla saattoi leuhautella aura-autoista sun muista tien tukoista heittämällä ohi, ilman että vaunu vikuroi juuri lainkaan.”

Nyt ajettiin kesäkelissä, mutta tuntuma oli sama.

Keskitytään siis ladattavan hybriditekniikan mukanaan tuomiin seikkoihin.

Koeajoauton kylkiteippaus kehuu yhdellä latauksella päästävän jopa 63 kilometriä. Ihan siihen ei Heilin testiviikonlopun aikana ylletty, mutta akun kestoa ilkeää silti hieman kehaista.

Ensimmäisen koeajopäivän ajelut sattuivat pääosin kaupunkialueelle, ja kovin montaa kertaa emme kuulleet bensiinimoottorin tuona aikana hyrähtävän. Iso auto kulki kaupunkiajossa pääosin sähköllä, ja ajotietokone näytti jossain vaiheessa kaupunkiajon keskikulutukseksi 1,7 litraa sataselle.

Takakontista löytyvät piuhat ja muuntajat niin kotitöpselistä kuin latausasemiltakin lataamiseen.

Silti, kun akut alkoivat olla tyhjentyä, ja eteneminen tapahtui kaksilitraisen bensakoneen turvin, kulutus pysytteli tämän kokoluokan autolle kohtuullisissa rajoissa.

On oikeastaan aika sopivaa, että allekirjoittaneen toistaiseksi viimeiseksi koeajokohteeksi tämän lehden heinissä osui juuri hybridikoneinen auto. Uskon nimittäin niin, että tähän se tulee vielä menemään, ja paljon pidemmällekin: me bensanhajusta jotain kummallisia kiksejä saavat dinosaurukset joudumme joko viilaamaan asenteitamme tai muuttumaan katkeriksi nillittäjiksi.

Itse yritän sitä asennetta. Totuuden nimissä on nimittäin sanottava, että niin tämän jutun Optima kuin monet muutkin nykyhybridit ovat tällaiselle puolikaupunkilaiselle nykyihmiselle juuri sitä, mitä tohtori ja päästöjen kyttääjät määräävät: helppokäyttöisiä ja ympäristöystävällisempiä.

Kun vielä saisivat hinnat normiautojen tasolle, niin...

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä