Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Liigatason seura luo pohjaa ammattiin

Värttinä esiintyi taustalla näkyvällä päälavalla, kun Sanni Parkkinen (vasemmalla), Jyrki Kontkanen, Emma Kantelinen, Timo Salonen ja Samu Kotilainen esiintymisasuissaan olivat jo valmiita päättämään Kaustisen perjantai-illan. Aimo Salonen Värttinä esiintyi taustalla näkyvällä päälavalla, kun Sanni Parkkinen (vasemmalla), Jyrki Kontkanen, Emma Kantelinen, Timo Salonen ja Samu Kotilainen esiintymisasuissaan olivat jo valmiita päättämään Kaustisen perjantai-illan.

Motoran kasvatustyö näkyi vahvasti Kaustisen keskiyössä, missä oululainen ryhmä veti päälavan yleisön mukaan maailmaansa.

 

Motoran kansantanssiryhmistä on edetty vuosien aikana niin Sibelius-Akatemiaan kansanmusiikkipuolelle kuin tanssinkin ammattikoulutukseen. Viime viikonloppuna joensuulaisseuran kasvatustyö näkyi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla vahvemmin kuin ehkä koskaan yhden esityksen aikana. Kun opiskelija- ja ammattilaistanssijoihin perustuva oululainen Hässäkkä-ryhmä tuli keskiyön aikaan päättämään päälavan perjantai-illan, tanssijoista ja muusikoista koostuvassa 25 ihmisen työryhmässä oli 5 tanssinopettajaksi opiskelevaa Motoran kasvattia.

– Onhan tämä erilainen asetelma kuin se, kun esiinnyimme täällä Pelmakoiden kanssa. Nyt olemme illan viimeinen esiintyjä, ja kun meitä ennen esiintyy Värttinä, ihmiset tietävät odottaa meiltä jotakin erityistä, Emma Kantelinen muotoili muutama tunti ennen esitystä.

Hässäkkä esitti Ultra Bran musiikkiin pohjautuvan tanssiteatterillisen Sokeana hetkenä -kokonaisuuden, jonka koreografeina olivat Elssa Antikainen ja Hanna Poikela. Taustalla soitti Ultra Bralta kuulostava iso orkesteri, ja kun musiikki alkoi soida, katsomo täyttyi ihmisistä, jotka eläytyivät esitykseen.

 

Syvälle tunteisiin

Muutama vuosi sitten Motoran Pelmakat esiintyi Kaustisen päälavalla ja hurmasi yleisön lisäksi myös Keskipohjanmaan toimittajan. Siitä joukosta Emma Kantelinen, Sanni Parkkinen, Samu Kotilainen ja Timo Salonen aloittivat viime syksynä tanssinopettaja-opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa. Motoran Kapsakoissa alkuoppinsa saanut Jyrki Kontkanen aloitti samat opinnot jo kolme vuotta sitten.

Lapsuuden ja nuoruuden harrastus on edennyt ammattiopinnoiksi, joka on tuonut aiempaa vahvemmin mukaan kansantanssin seuraksi myös muut tanssimuodot. Millä tavalla erilainen siis oli oululaisryhmän mukana vedetty esitys verrattuna Motoran nimissä vedettyihin esityksiin?

– Tässä mennään syvemmälle tunteisiin ja maailmaan, jota yleisölle tarjoillaan. Siihen vaikuttaa varmaan sekin, että Hässäkkä on perustettu tanssiteatteri Hämyn alaisuuteen,  Samu Kotilainen vastaa.

– Nimenomaan liikekielessä on paljon uutta, minä kun olen tanssinut aikaisemmin pelkästään kansantanssia, Timo Salonen jatkaa.

 

Ison seurat edut

Koko viisikko kehuu Motoran antamaa pohjaa.

– Motora isona seurana antaa mahdollisuuden eri asioihin kuin pienempien paikkakuntien seurat. Siellä saa taiteen perusopetusta, mikä tarkoittaa, että seurassa on myös ammattiopettajia, Emma Kantelinen huomauttaa.

Sanni Parkkinen sanoo jääkiekkovertausta käyttäen, että seuratasolla Motora on Suomessa liigajoukkueiden kärkeä.

Jyrki Kontkanen valmistuu tanssiopettajaksi ensi keväänä ja kehuu Motorasta saamaansa monipuolisa perustaa, jossa oli todella paljon laulua ja tanssillista ilmaisua.

– Motoran ilmaisu tulee karjalaisesta maailmasta. Ehkä siellä voisi olla enemmän länsisuomalaista paritanssia, Kontkanen pohtii.

 

Idoleista ja fanittajista tasaveroisiksi ammattilaisiksi

Motoran ensimmäinen lastenryhmä oli vuosituhannen vaihteessa syntynyt Kapsakat, joiden tanssijoista Jussi-Pekka Piirainen ja Teemu Eerola etenivät muusikkoina Sibelius-Akatemiaan ja Jyrki Kontkanen Oulun ammattikorkeakouluun tanssinopettaja-koulutukseen.

Alkuperäisten Kapsakoiden pienimpiin tanssijoihin kuului Mitja Pilke, joka varsinaisesti kasvoi tanssijaksi Kapsakoiden jälkeen seuran ykkösryhmäksi nousseissa Sähäköissä. Nyt Pilke on valmistunut Oulusta ja ehtinyt palata kasvattajaseuraansa palkatuksi tanssinopettajaksi. Sähäköiden jälkeen seuran ykkösryhmiä ovat olleet naisryhmä Livakat sekä sekaryhmä Pelmakat, joiden tanssijat ovat ehtineet fanittaa Kapsakoita ja Sähäköitä ja olla itse esikuvia seuraavalle ryhmälle, Kipakoille.

Jyrki Kontkanen sanoo, että hänen esikuviaan olivat Motoran edustusryhmässä vuosituhannen alussa tanssinut Anton Korpelainen sekä myöhemmin Petri Kauppinen, valtakunnallisesti tunnettu huipputanssija ja koreografi. Timo Salonen puolestaan nostaa esikuvikseen Korpelaisen ohella Kontkasen ja muut Kapsakat-ryhmän tanssijat.

– Ensin sitä on vain pieni fanipoika ja sitten jossain vaiheessa herää siihen, että on itse monille samanlainen esikuva, Salonen sanoo.

Mitä mahtaa Kontkanen miettiä asemastaan esikuvana tanssijoille, jotka nyt juoksivat hänen rinnallaan Kaustisen yleisön eteen?

– En minä edes koe, että ne on nuorempia, samanlaisia aikuisia ollaan kaikki. Muistan minä, kuinka esimerkiksi tämä Samu oli pieni taapero ja nyt se on päätä pitempi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä