Julkaistu    |  Päivitetty 
Niina Turunen

Taiteellinen lumilapio ilmestyi kuin tyhjästä

Salaperäinen, taideteosta muistuttava lumilapio ilmestyi Sirkka Saarelaisen elämään vuonna 2015 pidetyn putkiremontin yhteydessä.

– Putkiremontin takia terassin lautoja revittiin irti, ja jouduimme naapureiden kanssa siirtelemään tavaroitamme tuonne ulos mattotelineen viereen. Kun kävin hakemassa omat tavarani pois, tämä lumilapio oli tavaroiden joukossa, Saarelainen kertoo.

Lumilapion selkämykseen on maalattu talvisin sinisen ja harmaan sävyin vanhanaikainen kylämaisema.

– Naapurit veivät tavaransa pois, mutta lapio jäi seisomaan yksin mattotelineen kulmalle, Saarelainen kertoo.

Saarelainen luuli ensin, että lapio kuului naapurille, joka oli muuttanut rivitaloyhtiöstä pois remontin aikaan.

– Soitin muuttaneelle naapurille, mutta hänkään ei ollut lapion omistaja. Ajattelin, että onpas ihmeellinen juttu.

Kun sää muuttui ja rupesi satamaan vettä, Saarelainen toi lapion omalle terassilleen.

– Laitoin sen näkyvälle paikalle siltä varalta, että mahdollinen omistaja sattuisi kävelemään ohi ja huomaisi sen. Pidin lapiota talven ajan terassilla keittiön ikkunan alla, mutta omistajaa ei vain löytynyt. Toin lapion asuntooni suojaan, kun sen maalattu pinta alkoi hilseillä. Nyt se on ollut tuossa minun tuulikaapissa, Saarelainen kertoo.

Koristeellisen lapion tarina askarruttaa Saarelaista edelleen.

– Se on mysteerilapio! Kukaan ei sitä omista! Eikä sitä viitsi heittää poiskaan, kun siinä on tuo maalaus. Oletan, että maalauksen rakennusrykelmä on olemassa jossain, ja toivon että joku tunnistaisi sen tai tietäisi, kuka sen on maalannut. Se on luultavasti tehty maalla, sillä se on askarreltu vanerista, eikä kuva viittaa kaupunkiin, Saarelainen päättelee.

Saarelainen ei mielellään haluaisi päätyä lapion omistajaksi.

– Mitäpä minä sillä teen, kun on pieni huusholli, eikä sitä viitsisi varastoonkaan viedä. Jos joku tunnistaa lapion, haluaa ostaa sen tai viedä sen huutokauppaan, niin saa välittömästi. Lapiota pitäisi säilyttää sisällä, sillä ulkona vaihtelevalla säällä se alkaa hilseillä. Aika ihmeellinen juttu.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä