Julkaistu    |  Päivitetty 
Niina Turunen

Urheiluampujat kipeästi tilojen tarpeessa

Ampumaratojen sulkeminen ei koske ainoastaan Joensuuta. Puolustusvoimat ja rajavartiolaitos ovat sulkeneet tilojaan ympäri Suomea Ampumaratojen sulkeminen ei koske ainoastaan Joensuuta. Puolustusvoimat ja rajavartiolaitos ovat sulkeneet tilojaan ympäri Suomea
Joensuulaiset aseharrastajat ovat joutuneet viime vuosina koville, sillä useita ampumaratoja on suljettu siviileiltä tai poistettu kokonaan käytöstä. Joensuun ampujat ry:n puheenjohtaja Martti Halttunen kertoo, että tilanne on hankala erityisesti kisatoiminnan ja tiettyjen aselajien kohdalla.

– Varsinkin ruutiasepuolella menee heikommin. Kun käytössä olevia ratoja ei ole, ei kilpailujakaan pystytä järjestämään. Kesäkisat jäävät pitämättä ulkoratojen puuttuessa. Myös seuran talous kärsii, kun emme saa kisatuloja, eikä kaupunkikaan saa kilpailuvieraita hotelleihinsa.

–  Seurastamme on jo lähtenyt jäsenistöä, jotka katsovat turhaksi maksaa jäsenmaksua, kun harrastustilaa ei ole, Halttunen kertoo.

Suomen ampumaurheiluliiton toiminnanjohtaja Risto Aarrekivi myöntää, että Joensuun suunnalla tilanne on ongelmallinen.

– Työskentelemme koko ajan sen eteen, että saisimme avattua uusia ratoja tai löytäisimme vaihtoehtoisia paikkoja harrastamiseen. Tämä on kiinni enemmänkin hyvästä tahdosta kuin niistä ongelmista, joita alueella väitetään olevan, Aarrekivi kertoo.

Kontiorannan ammuntaratojen käyttö loppui varuskunnan sulkemisen myötä vuonna 2013. Onttolan radan käyttö kiellettiin siviileiltä vuoden 2015 vaihteessa. Melu ja ympäristövaikutukset antavat omat rajoitteensa siihen, minne tiloja voidaan rakentaa.

– Puolustusvoimat ja rajavartiolaitos ovat luopuneet omista radoistaan ympäri Suomea, mikä näkyy myös siviilien harrastamiseen. Syynä on rahanpuute, Risto Aarrekivi kertoo.

Pohjoiskarjalaiset kilpa-ampujat ovat saavuttaneet runsaasti kisamenestystä ja ammunta onkin maakunnan menestyksekkäimpiä urheilulajeja.

Harrastusmahdollisuuksien kaventumisella voi olla maakunnassa ikäviäkin seurauksia. Luvallisilla harrastuspaikoilla ja niiden ylläpidolla ehkäistään harrastuksen villiintymistä vartioimattomille alueille.

Risto Aarrekiven mukaan suuren yleisön suhtautuminen urheiluammuntaan on kaksijakoinen.

– Kyllähän ampumaurheilu yleensä tunnustetaan menestyneeksi lajiksi.

–  Käsitys ampuma-aseista on ollut kuitenkin käymistilassa erilaisten rikosten ja kouluampumistapausten johdosta. Se vaikuttaa välillisesti suuren yleisön mielipiteeseen.

–  Mieliala ja imago syntyvät menestyksestä ja julkisuudesta, jota saamme ympäri maata.

Suomen Ampumaurheiluliittoon kuuluu 312 ampumaseuraa, joissa on yhteensä yli 34 000 jäsentä ja aktiiveja noin 15000. Ampumaratoja Suomessa on yli 2000.

Joensuun ampujat ry:llä on Joensuussa kaksi jäsenille maksutonta sisäampumarataa, jotka sijaitsevat Noljakassa ja Utrassa.

Lähikunnista löytyy lisää ampumaratoja, muun muassa Ilomantsissa ja Lieksassa on omat haulikkoradat.

Pärnävaaralla ja Kontiolahdella on pieniä harjoittelupaikkoja pienoiskivääreille, mutta pistoolipuolella ulkoratoja ei ole käytössä.

Utrassa on ilma-aseille tarkoitettu rata, samoin Noljakassa 50 metrin sisärata, mutta sisäradoilla pystyy vain harjoittelemaan, niitä ei voi laittaa kilpailukäyttöön.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä