Julkaistu    |  Päivitetty 
Anna Tenhu

Aita antaa rokkirauhaa

Jani Salomaa seisoo Kalastajakadun ja Länsikadun kulmassa, jossa olevan kerrostalon kohdalle tulee Ilosaarirockin ajaksi suoja-aita. Jani Salomaa seisoo Kalastajakadun ja Länsikadun kulmassa, jossa olevan kerrostalon kohdalle tulee Ilosaarirockin ajaksi suoja-aita.
Ilosaarirock herättää kaupungin eloon ja tuo ihmiset kaupunkiin. Kun 20 000 festivaalivierasta purkautuu alueelta yhden päivän aikana, saattaa joku pyrkiä oikaisemaan nopeinta reittiä keskustan baareihin.

Joensuun Popmusiikot Ry pyrkii ennalta ehkäisemään rokkialueen lähistöllä asuville festarista koituvia haittoja ja huolehtii muun muassa lähitalojen asukkaiden viihtyvyydestä aitaamalla talojen pihat niin, että niiden poikki ei voi oikaista.

Ilosaarirockin tuotantopäällikkö Jani Salomaan mukaan laki ei edellytä tapahtuman järjestäjältä aitaamista, mutta suoja-aidat pystytetään sen takia, että alueen asukkaille halutaan taata rokkirauha.

– Tiedepuiston edusta ja Papinkadun S-marketin seutu ovat kriittisimpiä alueita.

Salomaan mukaan festarikansan kulku on pyritty ohjaamaan Yliopistokadun ja jäähallin suuntaan, kun sisäänkäynti alueelle siirrettiin jäähallin suunnalle.

– Siten ihmiset eivät puikkelehdi lähialueen talojen pihojen poikki.

Salomaa kertoo, että suoja-aitoja ei tarvitse erikseen pyytää, vaan ne ilmestyvät rokkiviikon loppupuolella järjestäjien toimesta, mikäli ne ovat olleet siinä edellisenäkin vuonna.

– Jos aitaa ei näy vielä alkuviikolla, niin ei kannata soitella perään, sillä aita saattaa tulla vaikka perjantaina iltapäivällä.

– Asukasviihtyvyyden takia ei ole hyvä asia, jos taloja aidataan liian aikaisin.

Jani Salomaa painottaa, että aita on kuitenkin vain aita, eikä se estä menoa, jos aikuiset ihmiset haluavat mennä sen yli ja tehdä jotain sopimatonta.

– Viime vuonna sain rokin jälkeen sähköpostiini kuvan ihmisen ulosteesta; sellainen kun oli löytynyt kerrostalon pihalta keskustasta, Salomaa kertoo.

Ilosaarirock tuo kaupunkiin monenkirjavan joukon ulkopaikkakuntalaisia, eikä järjestäjä mahda mitään, jos joku rokkivieras päättää kiivetä vaikka aidan yli.

– Meillä on sen viikonlopun aikana yli 20  000 asiakasta päivässä. Emme mitenkään pysty valvomaan koko kaupunkia, vaikka niin haluaisimmekin, Salomaa muistuttaa.

– Viime kädessä aikuiset vastaavat itse itsestään.

Ilosaarirock rajoittaa rokkialueen lähistöllä kulkua myös autolla. Ne asukkaat, joiden parkkialueet ovat suljettujen katujen varsilla, saavat kulkuluvat.

Jani Salomaan mukaan sulkemalla kulun talojen parkkipaikoille ehkäistään jälkipyykki.

– Emme missään tapauksessa halua, että ihmisiä eksyy parkkipaikoille ja pahimmassa tapauksessa tuhoamaan toisten omaisuutta.

– Pienempi paha on aidata kuin pelätä mahdollisia seuraamuksia.

Jos aitaa ei talonsa ympärille halua, voi myös esittää toiveen sen poistosta.

Aitoja ei kuitenkaan laiteta pyynnöstä, jos sille ei ole järjestäjien mielestä tarvetta.

– Kauempana rokkialueesta asuvat ihmiset voivat tietysti aidata oman pihansa ja suojella sen, jos kokevat sille tarvetta.

– Rokkikansa on yleisesti ottaen niin siistiä, että en usko koko keskustan talojen aitaamisesta olevan mitään hyötyä, Salomaa pohtii.

– Kyseessä on kuitenkin vain yksi viikonloppu vuodessa, ja tämä aitaaminen on vain yksi pieni, mutta välttämätön osa kokonaisuutta, Salomaa toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä