Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Telkkarit kiinni, alpakat tulevat!

Taikatarhan veikeät alpakat Konsta ja Kefilus sekä tämän kesän viilein hiusmuoti. Tämä kaksikko viihtyisi hyvin myös tv:n ääressä. Taikatarhan veikeät alpakat Konsta ja Kefilus sekä tämän kesän viilein hiusmuoti. Tämä kaksikko viihtyisi hyvin myös tv:n ääressä.
Kesäkuussa aloitteleva Taikatarha on luonto- ja eläinavusteisia virkistys- ja hyvinvointipalveluja sekä kuntoutusta tukevaa toimintaa tarjoava yritys. Enon Luhtapohjassa, Joensuusta noin 60 kilometrin päässä sijaitsevalla tilalla voi vierailla vain ennakkoon sovitusti, sillä Taikatarha ei ole perinteinen kotieläinpiha.

–  Yksi syy siihen on se, etten ole aina kotona, enkä voi ottaa asiakkaita jatkuvasti vastaan.

–  Perinteisistä kotieläinpihoista yritys eroaa myös toimintatavallaan, sillä asiakastyöni on intensiivisempää ja pystyn räätälöimään palveluita yksilöllisesti, lähihoitajan töidensä ohessa osa-aikaisen yrittäjän saappaita sovitteleva Taina Björnholm täydentää.

Jo pikkutytöstä asti Björnholm on tiennyt, että aikuisena hän haluaa asua maalla eläinpaljouden keskellä. Taikatarha on toteutunut unelma.

Tilalla asuu neljä kania ja vuohta, kaksi hanhea, kolme kissaa, yksi koira ja tuoreimmat tulokkaat, vappuna Björnholmin luo muuttaneet kaksi alpakkaa.

Myös ajatus nuoriso- ja hoitotyön sekä eläinten yhdistämisestä on muhinut vuosia. Eläinavusteiseen toimintaan sopivia eläinlajeja Taina Björnholm pyöritteli mielessään useampiakin, kunnes tutustui lähemmin alpakoihin.

–  Nehän ne sitten valikoituivat loppujen lopuksi. Toki tässä työssä hyödynnetään muitakin eläimiä, mutta pääosassa ovat alpakat, hän lisää.

Taikatarhan pienikokoiset ja uteliaat alpakat, Konstan ja Kefiluksen voi tilata vierailulle esimerkiksi hoito- ja vanhainkoteihin, lastensuojelulaitoksiin, päivätoimintakeskuksiin ja päiväkoteihin. Alpakat ovat sisäsiistejä ja allergisoivat harvoin.

Alpakkavieraiden saapuminen ei vaadi kovin kummoisia ennakkovalmisteluja.

–  Muistaa vain rauhallisen käytöksen ja porkkanat. Myös televisiot kannattaa sulkea.

–  Eräällä harjoitusvierailulla kävi niin, että alpakat jäivät hoitokodissa katsomaan telkkaria ja unohtivat tyystin ihmiset, Björnholm hymähtää.

Taikatarhan tilavierailuja yrittäjä markkinoi sekä sote-ryhmille että yksityishenkilöille.

Ennalta sovitulla tilavierailulla voi tutustua Taikatarhan eläimiin ja päästä taluttamaan alpakoita läheiselle metsäreitille sekä kahvitella maalaismaisemassa.

Tilalla on käynyt muutamia testiryhmiä ja palaute on Björnholmin mukaan ollut hyvä.

–  Ainahan ne eläimet ovat ”kaikista parasta”.

–  Alpakat ovat kuitenkin aika erikoisia tuttavuuksia, ja ehkä eritoten ne ovat kiinnostaneet kävijöitä.

Koulutukseltaan Taina Björnholm on yhteisöpedagogi, lähihoitaja ja maaseutuyrittäjä. Tällä hetkellä hän opiskelee Green Care -täydennyskoulutuksessa sekä toimintaterapeutin polkuopinnoissa.

Green Care on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista toimintaa, jonka tavoitteena on edistää ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua.

Eläimet ovat tulleet Björnholmille tutuiksi paitsi harrastusten ja koulutusten myötä, myös vapaaehtoisena eläinsuojeluneuvojana toimimisen kautta.

Taikatarhan toiminnassa Björnholm huomioi myös eläinten näkökulman, ja siksi esimerkiksi alpakat matkustavat vierailukeikoille korkeintaan kolmena päivänä viikossa, etteivät ne rasitu liikaa.

Ensimmäistä kesäänsä yrittäjänä viettävällä Taina Björnholmilla odotukset Taikatarhan suhteen ovat maltilliset.

Hän toivoo, että ihmiset löytäisivät pikkuhiljaa käynnistyvän yrityksen ja tykkäisivät, ja että ennen kaikkea alpakat pääsisivät hoitokotivierailuille tuomaan iloa.

Kesän jälkeen tilakäynnit hiljenevät, mutta alpakkavierailut ovat mahdollisia ympäri vuoden.

–  Ensi keväälle ja kesälle on tulossa uusia palveluita. Sitten on varmaan retkeilyalueellakin vähän pidempiä matkoja patikoitavana, Björnholm suunnittelee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä