Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Ribsit ja nakit maistuvat myös vegaanille

Larissa Potkonen on huomannut, että kasvisruokabuumi on totta myös Pohjois-Karjalassa. Larissa Potkonen on huomannut, että kasvisruokabuumi on totta myös Pohjois-Karjalassa.
Kesä on vegaanin parasta aikaa. Etenkin loppukesä on yhtä juhlaa, sillä silloin lautaselle voi poimia lisukkeeksi muun muassa tuoreita kotimaisia juureksia ja marjoja.

Sitä hetkeä odotellessa vegaanikin voi vaikka grillata.

Vaihtoehtoja grillaavalla vegaanilla piisaa. Kauppojen kylmä- ja pakastealtaat ovat täynnä monenlaisia tofu- ja soijanakkeja, kanattomia nugetteja, kasvispihvejä, pyöryköitä, makkaroita, nyhtöjä ja suikaleita.

Valmisruoat ovat helpottaneet monen vegaanin arkea, mutta outokumpulainen Larissa Potkonen, 32, tunnustaa pitävänsä kaikkein eniten vanhoista, hyväksi havaituista jutuista. 21 vuotta kasvissyöjänä ja 6–7 vuotta vegaanina viihtyneelle Potkoselle esimerkiksi margariinilla, suolalla ja sokerilla sipaistu grillattu maissi on suurta herkkua, vaikka moni parjaakin maissia tylsäksi.

– Toinen klassikko on banaani. Jos miettii jotain notskiruokaa, tummalla suklaalla täytetty banaani on ihan sikahyvää, hän lisää.

Potkosella ei ole tällä hetkellä omaa grilliä, mutta hänen isänsä on niin kutsuttu hardcoregrillaaja. Kesäisin perheellä onkin usein tapana kokoontua ja panna grilli tulille.

Isä on sekasyöjä, mutta koska perheessä on useampi kasvissyöjä, hän on joutunut opettelemaan vegegrillausta.

– Sitä kautta myös minäkin olen sitä joutunut opiskelemaan, sillä ei isä muuten tietäisi, mitä grilliin laitetaan, Potkonen naurahtaa.

Grillatessa Potkonen suosii prosessoimattomia tuotteita.

Ensimmäisenä hänen listallaan ovat vartaat, joihin voi pujottaa vaikkapa munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, kurkkuja ja tomaatteja.

– Minulla myös uudet perunat kuuluvat kesään, joko yksikseen folionyyteissä grillattuina tai keitettyinä muun grilliruoan kanssa.

Helpoksi proteiinilisäksi vartaaseen sopii Potkosen mukaan tofu, jota on tarjolla valmiiksi kylmäsavustettuna ja marinoituna. Hänestä tofu on kuitenkin parasta itse marinoituna, sillä silloin siihen saa enemmän makua.

Jos haluaa kokeilla tofua työläämpää, Potkonen suosittelee gluteenijauhosta valmistettua seitania.

– Myös seitanin marinointiin kannattaa käyttää aikaa, ja grillaamisen aikanakin on hyvä laittaa jotain marinadia kylkeen antamaan makua.

– Yksi tämän kesän projekteistani on grillata seitan-ribsejä, hän paljastaa.

Vegaani-uutuuksista Potkonen aikoo ottaa grillauskokeiluun myös nyhtökauran.

Hän epäilee, että foliossa perunoiden, vihannesten ja tuoreiden yrttien kanssa siitä voi saada ihan toimivan paketin.

Joidenkin mielestä on irvokasta, että myös kasvissyöjän einekset ovat liharuokien tapaan nakkeja ja pihvejä. Potkonen tunnustaa itsekin miettineensä alussa, miksi samoja juttuja täytyy kopioida vegepuolelle.

Nykyään hän on sitä mieltä, että tofunakit madaltavat sekasyöjän kynnystä lähteä kokeilemaan muita vaihtoehtoja.

– Jos annat sekasyöjälle seitanmötkylän käteen, hän saattaa pikkuisen vierastaa, että mikä juttu tämä on. Jos annat valmiiksi makkaran näköisen jutun, kynnys maistella voi olla matalampi, Potkonen vertaa.

Kovin olemattomalta kynnys tätä nykyä myös vaikuttaa. Joensuun seudun kansalaisopistossa useita kasvisruokakursseja pitänyt Potkonen on huomannut, että aihe kiinnostaa nyt kaikenikäisiä. Vegebuumi on todellinen myös Pohjois-Karjalassa.

– Minun kursseillani on ollut erityisesti vanhempia ihmisiä joko lapsensa tai miniänsä kanssa.

– Kasvisruokaa lihansyöjille -kurssilleni tuli puolestaan tosi paljon pariskuntia.

– Nimenomaan niin, että pariskunnan nainen oli tuonut puolisonsa, ei väkipakolla, vaan he olivat oikeasti tulleet opettelemaan, että miten tämä homma toimii, Larissa Potkonen päättää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä