Julkaistu    |  Päivitetty 

Katariina Záborszky nappasi jättipotin Beethoven-kilpailusta

Katariina Záborszky (oikealla) esiintyy usein myös sellisti-isänsä Istvánin ja laulajasisarensa Márian kanssa. Katariina Záborszky (oikealla) esiintyy usein myös sellisti-isänsä Istvánin ja laulajasisarensa Márian kanssa.

Joensuun konservatorion kasvatti Katariina Záborszky on voittanut Unkarissa järjestetyn Beethovenin viulukonserton kaikkien osien kadenssikilpailut.

Kilpailu järjestettiin konserton kaikista kolmesta osasta, ja kun tuomaristo oli tehnyt ratkaisunsa 6. huhtikuuta, kävi ilmi, että kaikkien kategorioiden voittaja oli sama viulisti: Katariina Záborszky.

Kadenssi on konserton osien yleensä loppupuolelle sijoittuva kohta, jossa solisti soittaa yksin. Siinä käsitellään vapaasti teoksen temaattista materiaalia, jolloin solisti saa esitellä taitojaan. Kadenssikilpailun tavoitteena oli innoittaa nuoria viulisteja säveltämään ja esittämään omia, uusia kadensseja Beethovenin viulukonserttoon.

Budapestilaisen Budan linnan hallinto julkisti vuodenvaihteessa kilpailun, joka järjestettiin vuosi sitten Beethovenin pianokonsertoista. Voittaja pääsee esiintymään Beethoven Budan linnassa -festivaalille, jolla muistetaan viulukonserttoa, jonka Beethoven piti Budan linnassa toukokuun 1800 alussa.

Kilpailun osallistujat lähettivät nimettöminä kilpailun nuotit ja ääninauhat. Tuomariston päätös oli yksimielinen. Suomalais-unkarilainen Záborszky voitti 3000 euron suuruisen rahapalkinnon sekä merkittävän konserttiesiintymisen. Záborszky esittää Budan linnassa Beethoven-festivaalin avajaiskonsertissa 3. toukokuuta orkesterin solistina Beethovenin viulukonserton omine kadensseineen.

Katariina Záborszky opiskeli Joensuun konservatoriossa Eduard Kotorovin johdolla vuosina 1991–2002. Ylioppilastutkintonsa jälkeen hän muutti opiskelemaan huippupedagogien johdolla Keski-Eurooppaan: ensin Saksaan Josef Rissinin luokalle ja sitten Itävaltaan Wieniin Rainer Küchlin oppiin. Nykyään Záborszky esiintyy aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona niin Suomessa kuin ulkomaillakin sekä opettaa Musiikkiopisto Juvenaliassa Espoossa viulunsoiton lehtorina.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä