Julkaistu    |  Päivitetty 
Emma Vormisto

Siisti peruskämppä myy aina

Siisti ja kompaktin kokoinen kerrostaloasunto keskustassa on helppo myytävä. Etenkin syksyllä, kun kaupunkiin saapuneet uudet opiskelijat alkavat haeskella itselleen omaa kotia. Siisti ja kompaktin kokoinen kerrostaloasunto keskustassa on helppo myytävä. Etenkin syksyllä, kun kaupunkiin saapuneet uudet opiskelijat alkavat haeskella itselleen omaa kotia.
Sp-Koti-kiinteistönvälityspalvelun kiinteistönvälittäjä Jari Lehikoinen sekä Kiinteistökaksikon yrittäjä, kiinteistönvälittäjä Juha Vartiainen kertovat, että alkuvuonna asuntokauppa on käynyt Joensuun seudulla hyvin.

–  Myös viime vuonna alkuvuosi oli hyvä, ja euromääräisesti ollaan samassa tilanteessa kuin viime vuonna. Tulevaisuus näyttää hyvältä, Lehikoinen sanoo.

–  Joensuun Säästöpankki Optian kanssa yhteistyössä toimiessa tiedän myös, että lainojen myynti on euromääräisesti kolminkertaistunut alkuvuoden aikana.

Juha Vartiaisen mukaan kauppamäärissä ei ole tapahtunut järisyttäviä muutoksia, mutta alkuvuoden kaupantekoon hän on tyytyväinen.

–  Positiivista virinää on, mutta vielä ei kannata henkseleitä paukutella, Vartiainen naurahtaa.

Joensuun keskusta-alueella on tarjolla paljon käytettyjä kaksioita ja kolmioita, joiden myyntiaika on pidentynyt aiemmasta. Kun asuntoja on paljon tarjolla ja hintojen vertaaminen esimerkiksi internetissä on helppoa, on tärkeää osata hinnoitella kohteet oikein.

Asuntojen hinnat ovat Juha Vartiaisen mukaan tällä hetkellä Joensuun talousalueella suurin piirtein samalla tasolla kuin vuonna 2010.

–  Vaikka omasta asunnosta ei saa samaa hintaa kuin esimerkiksi vuonna 2013, ovat välirahat asunnonvaihtotilanteessa kuitenkin pysyneet samansuuruisina, Vartiainen muistuttaa.

Tärkeää on huomioida, millaisia asuntoja voi tietyllä rahasummalla lähteä etsimään.

–  Mikäli haluaa 100 000 eurolla omakotitalon kolmen kilometrin päästä torilta, kannattaa muistaa, ettei tämän hintainen talo voi olla kunnoltaan täysi kymppi. Ostajan vaatimukset halvan talon kuntoa kohtaan ovat joskus hyvinkin epärealistisia, Vartiainen pohtii.

Tällä hetkellä korot ovat alhaalla ja Jari Lehikoisen mukaan nyt on hyvä aika ostaa asunto, jos elämäntilanne on sellainen, että se on mahdollista.

Mikäli ei itse tiedä, mitä on hakemassa, kannattaa käydä katselemassa useampia asuntoja ja kysellä mieltä askarruttavia kysymyksiä esimerkiksi välittäjältä.

–  Laina-asiat kannattaa kuitenkin hoitaa ensin kuntoon. Mikäli ostajaehdokkaita on useita, voi asunto jäädä saamatta, jos laina-asiat eivät ole nopeasti kunnossa, Lehikoinen vinkkaa.

Juha Vartiaisen mukaan perusasuntoihin voidaan luokitella kuuluvaksi kerros- ja rivitalojen yksiöt, kaksiot, kolmiot ja neliöt hintaluokassa 70 000–200 000 euroa sekä omakotitalot, joiden hintaluokka on alle 250 000 euroa.

Perusasunnon ominaispiirre on, että se on suunniteltu täyttämään asumisen perustarpeet, eikä talo ole suhteettoman suuri tai liian omaperäisesti sisustettu.

–  Hyville perusasunnoille on aina kysyntää, sillä yhteiskunnassa on aina eri-ikäisiä ihmisiä ja erikokoisia perheitä, joiden asuntotarpeet ovat pysyneet vuosien varrella melko samanlaisena, Vartiainen kertoo.

Jari Lehikoisen mukaan yksinasuvien määrä kasvaa koko ajan ja tarvitaan yhä enemmän yksiöitä ja kaksioita.

–  Myös kompaktit reilun 60 neliön omakotitalot ovat olleet puheena, mutta en usko oikein siihen, vaikka liikatilaa ei nykyisiin omakotitaloihin tehdäkään, Lehikoinen pohtii.

Lehikoisen mukaan etenkin uudehkot alle 250 000 euroa maksavat omakotitalot löytävät omistajansa. Myös siististi remontoidut keskusta-asunnot hyvissä taloyhtiöissä tekevät kauppansa.

–  Suosittuja alueita ovat esimerkiksi Linnunlahti, Niinivaara, Karhunmäki ja Marjala, mutta aina on myös niitä ihmisiä, jotka haluavat kotinsa vähän rauhallisemmalta alueelta vaikka 20 minuutin ajomatkan päässä keskustasta, Lehikoinen sanoo.

Lehikoinen ja Vartiainen ovat samaa mieltä siitä, että asunto ostetaan aina tarpeeseen, joten ajankohdalla ei ole ostopäätökseen suurta vaikutusta.

–  Osakehuoneistot menevät kaupaksi ympäri vuoden, mutta erityisesti syksyllä opiskelijoiden saapuessa Joensuuhun ostetaan enemmän sijoitusasuntoja, Lehikoinen summaa.

Vartiaisen mukaan omakotitalolle voi olla eduksi kesällä kaunis piha, mutta se ei ratkaise kauppaa.

–  Asuntokauppa käy ympäri vuoden suhteellisen tasaisesti, lukuun ottamatta joulunaikaan, jolloin asuntokauppa on hiljaisempaa. Vapaa-ajan asuntoja myydään pääosin keväällä ja kesällä, Vartiainen listaa.

Asunnonmyynnin kohdalla pohditaan usein myös sitä, myisikö laitetumpi ja remontoidumpi asunto paremmin kuin kohtalaisessa kunnossa oleva asunto.

Jari Lehikoinen ja Juha Vartiainen eivät kannusta tekemään kovin suuren luokan remontteja, mikäli talo on menossa myyntiin.

–  Laitetumpi voi mennä nopeammin ja siitä voi saada paremman hinnan, mutta mikäli asunnossa on paljon remontoitavaa, omaansa ei saa ehkä takaisin, Lehikoinen neuvoo.

Vaikka suuriin remontteihin ei lähtisikään, pieniä muutoksia kodissa voi aina tehdä, jotta siitä tulisi pikkuisen myyvemmän näköinen.

–  Mitään hokkuspokkus-temppuja ei tarvitse tehdä. Usein asunnon yleisilme paranee jo perussiivouksella ja tavaroiden järjestämisellä, Vartiainen vinkkaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä