Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Laakkonen

Rio kestää kehityksen kelkassa

Kia Rion ilme ja olemus muuttuivat. Mallin neljäs sukupolvi esitellään yleisölle tulevana viikonloppuna. Kia Rion ilme ja olemus muuttuivat. Mallin neljäs sukupolvi esitellään yleisölle tulevana viikonloppuna.
Kia Rio on ehtinyt jo neljänteen sukupolveensa, ja aiemman menestyksen myötä valmistajan odotukset ovat tietysti kovat.

Auto kuuluu kokonsa puolesta niin sanottuun B-segmenttiin, eli se kisaa kansansuosiosta muun muassa Ford Fiestan ja Opel Corsan kanssa. Ensituntuma on kuitenkin kokoaan tilavampi. Matkustamo on yllättävän väljä.

Kokoluokka paljastuu oikeastaan parhaiten vasta takakontin kannen avaamalla: tavaratila on pienen livakka, savokarjalaisittain ilmaistuna. Mutta ei kuitenkaan toivottoman pieni: penkit pystyssä se nielaisee 325 litraa, penkit alhaalla 980 litraa.

Mutta sekäänhän ei ole uutinen. B-segmentti tarkoittaa suomeksi pikkuautoa. Ohjaamossa pikkuisuutta ei kuitenkaan erityisesti tiedosta.

Samaan aikaan toisaalla liikkuu huhu, jonka mukaan 80-luvun suosikkiyhtye Dingo suunnittelee neljättä comebackiaan. Yksi sen suosituista levytyksistä on Kerjäläisten valtakunta –albumilta (1985) löytyvä Rio ohoi –niminen kappale.

Sattumaako? Tuskin. Heilin paranormaalin moottoritoimituksen selvityksen mukaan yhtymäkohtia Rion ja Rio ohoin väliltä löytyy enemmänkin.

Wikipedian mukaan Kerjäläisten valtakunta oli Suomen myydyin kotimainen albumi vuosina 1985–1988. Edellinen Kia Rio on puolestaan ollut merkin myydyin malli maailmalla.

Kerjäläisten valtakunnan avausraita on nimeltään Valkoiset tiikerit. Uuden Rion ilme on edeltäjäänsä ärhäkämpi, pitkälti Kian tiger nose -nimen saaneen keulan muotoilun ansiosta.

Dingon solisti Pertti ”Nipa” Neumann (ent. Nieminen) kohtasi aikanaan arvostelua omintakeisen lauluäänensä vuoksi. Voihkiva laulutapa oli monelle konservatiiviselle musiikinkuluttajalle liikaa.

Automaailmassa vielä muutama vuosi sitten oudolta kuulostivat niin sanottujen ”vajaapyttyisten” moottoreiden murinat. Nykyisin molempiin ilmiöihin on kuitenkin jo alkanut pikkuhiljaa tottua.

Koeajoauton pellin alla äänteli kolmepyttyinen bensaturbomoottori. Litrainen T-GDi tarjoilee kuljettajan käyttöön sata hevosvoimaa ja 172 newtonmetrin väännön.

Ja kohtalaisen alhaalta: pykältämisen tarvetta ilmenee oikeastaan vain ripeämmissä ohitustilanteissa maantienopeudella.

Tonnisesta turbosta on tarjolla myös kuusivaihteinen versio, jolloin hevoslauma kasvaa kahdellakymmenellä.

Bensiininystävien muut moottorivaihtoehdot ovat 1,2-litrainen MPI (84 hevosvoimaa) ja 1,4-litrainen MPI (100 hevosvoimaa). Dieselinä tarjotaan kahta eri tehoversiota 1,4-litraisesta CRDi:stä, 77- ja 90-hevosvoimaiset.

Teflon Brothers -yhtye lainasi Dingon Rio Ohoi -biisiä hiljattain valitussa Suomen viralliseen Rion olympialaisten kisabiisissään, joka kantaa samaa nimeä alkuperäislevytyksen kanssa.

Onko se alkuperäistä parempi, on kunkin mietittävä kohdaltaan.

Uuden Kia Rion uudistunut muotoilu on tätä päivää, ja varusteissakin piisaa, vaikkei merkki olekaan hintahaarukan kalleimpia luokassaan.

Kaikkineen uudistusta voi siis pitää onnistuneena.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä