Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Laakkonen

Nuoret omaksuvat uuden tekniikan helpommin

Veli-Matti Romppasen (oik.) työntekijäkaarti on keski-iältään vain hieman yli kolmekymmentä. Veli-Matti Romppasen (oik.) työntekijäkaarti on keski-iältään vain hieman yli kolmekymmentä.
Uusien työntekijöiden ja vaikkapa kesälomien paikkaajien löytäminen rivejä täydentämään on ajoittain hankalaa autokorjaamoillakin. Nykytekniikka asettaa omat vaatimuksensa työntekijöiden osaamiselle, ja aina ei soveltuvia hakijoita ole jonoksi asti.

Veri on kuitenkin alkanut vaihtua myös autopajoilla. Muiden muassa Autokorjaamo Romppasella työporukan keski-ikä on vain hieman yli kolmenkympin. Seitsemästä miehestä useamman ikä alkaa kakkosella.

– Nuorissa on sekin hyvä, että he ovat niin sanotusti tietokonesukupolvea, ja omaksuvat esimerkiksi uusien testereiden käytön sen takia helpommin. Voisi itse asiassa olla, että itsellä menisi jo jotkut asiat yli hilseen tämän uuden tekniikan kanssa, yrittäjä Veli-Matti Romppanen nauraa.

Pari vanhempaa konkariakin talosta löytyy, joten niin sanottu hiljainen tietokin siirtyy sukupolvien välillä.

Toisaalta autojen tekninen kehitys on viime vuosina ollut sikäli huimaa, että opiskelua ammattitaidon ylläpitämiseksikin tarvitaan jatkuvasti.

– Meillä tuorein juttu on se, että aloitamme tuulilasien vaihtojen tekemisen. Peilitesterit, joiden avulla kaistavahtien ja muiden toimintojen kalibrointi lasin vaihtamisen jälkeen tehdään, ovat tulossa asennukseen näinä päivinä, ja oma opiskelunsa niissäkin on.

– Meillä ketju kouluttaa kyllä erittäin ansiokkaasti uusiin asioihin, ja olemme sitä mahdollisuutta käyttäneetkin, Romppanen sanoo.

Autonasentajia koulutetaan ammattiin Joensuussa, ja sitä myöten myös harjoittelupaikkoja tarvitaan tasaiseen tahtiin. Romppasellakin nuoria on opissa säännöllisesti.

– Minulla on sellainen periaate, että harjoittelijat saavat tehdä meillä niitä ihan oikeita töitä. Eikä vain lakaista hallin lattioita, kuten joskus kuulee tapahtuvan. Tekemällä oppii parhaiten, hän miettii.

Kaikista ei tietysti siihen ole, mutta harjanvarteen komentoa ei silti ensimmäisenä tarjota, vaan harjoittelijat saavat oppia työhön kokeneempien asentajien työpareina.

– Minulla on sellainen tuntuma, että meille on tämän takia tullut aika hyvä maine harjoittelupaikkana opiskelijoiden keskuudessa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä