Julkaistu 
Aimo Salonen

Uusi maakunta, tuo möhkäle, alkaa hahmottua

Katseet suuntautuvat Anu Vehviläiseen taas 3. huhtikuuta, jolloin kunta- ja uudistusministeri esiintyy avoimessa tilaisuudessa Tapiossa. Edellinen Joensuun-vierailu maakunta-asioissa oli syyskuussa 2016. Marko Puumalainen Katseet suuntautuvat Anu Vehviläiseen taas 3. huhtikuuta, jolloin kunta- ja uudistusministeri esiintyy avoimessa tilaisuudessa Tapiossa. Edellinen Joensuun-vierailu maakunta-asioissa oli syyskuussa 2016.

Ministerivieraita on tulossa Joensuuhun huhtikuussa. Jo nyt palautetta voi antaa verkossa.


Uutta Pohjois-Karjalan maakuntaa pohtineet työryhmät ovat jättäneet raporttinsa, ja sana on nyt vapaa niin sidosryhmille kuin tavallisille kansalaisillekin, jotka voivat käydä jättämässä kommenttejaan maakuntauudistuksen verkkosivuille osoitteeseen www.pohjois-karjala.fi/maakuntauudistus.

Uudistus on valtava möhkäle, mutta vähän kerrallaan se on avautunut valmistelijoille, jotka haluavat avata sitä myös sidosryhmille ja ihmisille, jotka tarvitsevat jatkossakin niitä palveluja, joista osaa ollaan nyt siirtämässä maakunnille.

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton muutosjohtaja Jarno Turunen sanoo, että nelivaiheiseksi suunnitellun uudistuksen ensimmäinen vaihe eli esivalmistelu on nyt ohi. Nyt siirrytään pohjustamaan toista vaihetta eli väliaikaishallintoa, johon siirrytään – mikäli maan eduskunta saa kesäkuussa valmiiksi maakunnat synnyttävän lakipaketin – heinäkuun alussa.

Mikäli maakunnat syntyvät, siirrytään kolmanteen eli käynnistämisvaiheeseen maaliskuussa 2018, jolloin tammikuun 2018 vaaleilla valitut maakuntavaltuustot kokoontuvat ensimmäisen kerran ja alkavat rakentaa uutta maakuntaa. Nelosvaihe alkaa sitten 1.1.2019, jolloin maakunnat alkavat käytännössä pyörittää toimintojaan.

Valtakunnan tasolla on vielä auki niin paljon asioita, että varmoja ei olla edes siitä, toteutuuko maakuntauudistus, johon liittyy oleellisesti sosiaali- ja terveystoimen siirtyminen maakunnille vuoden 2019 alussa. Eduskunnassa hiertää varsinkin sote-palvelujen valinnanvapaus.

– On tässä joka tapauksessa paljon asioita, joita voimme Pohjois-Karjalassa hyödyntää, käypä valtakunnan tasolla miten tahansa, Turunen totesi perjantaina.

Pohjois-Karjalaan luonnostellut toimintamallit löytyvät maakuntauudistuksen verkkosivuilta, jossa voi antaa malleista myös palautetta. Lisäksi maakuntauudistuksesta järjestetään kaksi kaikille avointa tilaisuutta, joista ensimmäinen on Joensuussa elokuvakeskus Tapiossa maanantaina 3. huhtikuuta ja toinen Kolilla torstaina 6. huhtikuuta. Joensuun tilaisuudessa mukana ovat elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.). Kolille saapuvat valtakunnalliset muutosjohtajat. 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä