Julkaistu    |  Päivitetty 

Pennanen yhteisötaiteen läänintaiteilijaksi

Joensuulainen Merja Pennanen aloittaa yhteisötaiteen läänintaiteilijana. Joensuulainen Merja Pennanen aloittaa yhteisötaiteen läänintaiteilijana.
Teatteritaiteen maisteri Merja Pennanen aloittaa yhteisötaiteen ja osallistavien menetelmien läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksessa (Taike) maaliskuussa. Pennanen työskentelee Pohjois-Karjalan alueella.

Merja Pennasen tehtävänä on tuoda yhteisötaiteen menetelmät laajemmin tunnetuksi sekä yhdistää näiden palveluiden tarjoajat ja ostajat. Pennanen työskentelee Taiken taiteen käytön ja hyvinvoinnin kehittämisohjelmassa.

– Yhteisötaiteen avulla muun muassa taidelaitokset voivat kohdentaa toimintaansa uusille yleisöille, ja taidelähtöiset menetelmät soveltuvat niin sosiaali- ja terveyspalveluiden kuin kaupunkiympäristön suunnittelun käyttöön. Hyvinvoinnin edistämisessä osallistamisella on entistä tärkeämpi merkitys, toteaa Taiken johtaja Minna Sirnö.

Merja Pennasen on valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Stadiasta sekä teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta. Yhteisötaiteen ja osallistavien menetelmien käytöstä hänellä on kokemusta niin esittävien taiteiden vapaalta kentältä kuin maakuntateattereista.

Hän on toiminut myös Joensuun kaupunginteatterissa yhteisötaiteilijana sekä Rovaniemen kaupunginteatterin alueteatterikuraattorina.

2000-luvun alkuvuosina hän oli perustamassa Teatteriosuuskunta ILMI Ö:tä, jonka toiminta keskittyy yhteisötaiteen hankkeisiin sekä osallistavien ja soveltavien menetelmien käyttöön.

Yhteisötaiteen ja osallistavien menetelmien läänintaiteilijan tehtävää haki 28 henkilöä.

Läänintaiteilijat edistävät taidetta Taiken kehittämisohjelmien ja projektien asiantuntijoina. Tehtävät voivat olla alueellisia, alueiden yhteisiä tai valtakunnallisia. Työ rahoitetaan veikkausvoittovaroista. Vuonna 2017 Taikella on 40 läänintaiteilijaa.

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on taiteen edistämisen asiantuntija- ja palveluvirasto. Taike ja sen yhteydessä olevat taidetoimikunnat ja lautakunnat jakavat apurahoja ammattitaiteilijoille ja avustuksia taiteen alan yhteisöille.

Virastossa työskentelee 80 henkilöä. Heistä puolet on virkamiehiä ja puolet määräaikaisia läänintaiteilijoita, jotka toimivat taiteen edistämisen hankkeissa maan eri puolilla. Taiken päätoimipiste on Helsingissä, ja lisäksi sillä on aluetoimipisteitä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä