Julkaistu    |  Päivitetty 
Maija Palojärvi

Kulttuurimatkalla täältä pohjoiseen

Samuli Jaskio (vasemmalla), Chike Ohanwe, Max Ovaska ja Johannes Holopainen kiihdyttävät hiljalleen syöksyyn kohti musiikkia, metallia ja vapautta. Samuli Jaskio (vasemmalla), Chike Ohanwe, Max Ovaska ja Johannes Holopainen kiihdyttävät hiljalleen syöksyyn kohti musiikkia, metallia ja vapautta.
Hevi reissu on saanut ristikseen ihmeen ankean ja geneerisen nimen, mutta itse elokuva osuu naulan kantaan useasti. Pororajan tuolla puolen, Taivalkosken kylässä asuva Turo (Johannes Holopainen) elää ja hengittää metallia ja on treenannut jo pitkään kellaribändissä yhdessä rumpali Jynkyn (Antti Heikkinen), basisti Pasin (Max Ovaska) ja kitaristi Lotvosen (Samuli Jaskio) kanssa.

Turolta lähtevät kyllä örinävokaalit, mutta ajatus livekeikasta saa vatsan kääntymään ympäri. Kylän kukkakaupan myyjä Miia (Minka Kuustonen) yrittää tsempata Turoa toteuttamaan unelmiaan. Kaksikon välillä kipinöi kuin norjalaisessa puukirkossa, mutta lipevä iskelmätähti Jouni Tulkku (Ville Tiihonen) yrittää vesittää orastavan romanssin.

Kun norjalainen festivaalipromoottori käy ostamassa Lotvosen isän poroteurastamolta verta, sinfonista post-apokalyptistä reindeer grinding Christ-abusing extreme sotapakana fennoskandi -metallia soittavalla bändillä tuntuu olevan viimein mahdollisuus repäistä itsensä kerralla kartalle. Nelikko päättää suunnata kohti Norjaa, maksoi mitä maksoi.

Elokuvan lähtöasetelma ei ole maailman omaperäisin, mutta sympaattinen bändi Impaled Rektum nostaa elokuvan esiin tusinatuotteiden joukosta. Porukan keskinäinen kemia on uskottavaa ja kaikesta näkee, että elokuva suhtautuu kohteisiinsa rakkaudella. Etenkin Max Ovaskan roolisuoritus Pasina/Xytraxina on ilmiömäinen. Alan ja genren harrastajille on tiputeltu mukaan jatkuvia pieniä silmäniskuja ja vaikka metallipiirien stereotypioilla leikitellään urakalla, koko hommaa ei kuitata pelkkänä pelleilynä.

Alussa elokuva käynnistyy hitaasti ja jotkut vitsit ovat toimineet varmasti paremmin paperilla, mutta kun kone viimein lämpenee, se kiihdyttää itsensä riemastuttavaan syöksyyn kohti musiikkia, metallia ja vapautta.

Kommentoi

Hae Heilistä