Taivastelua

Yö on meidän

Nuoruuden yksi tehtävä on löytää erilaisia keinoja ja tapoja venyttää arjen rajoja. Jokaisessa kodissa on olemassa tietty arkirutiini, jonka ympärillä viikot pyörivät. On tärkeää, että nuorella on arki ja rajat, joiden sisällä hänen toivotaan toimivan. Mutta nuoruudella on sisäsyntyinen kaipuu etsiä mahdollisuuksia venyttää rajoja. Joskus pyrkimyksenä on myös rikkoa rajoja. Ja minun työssäni pyrin mahdollistamaan sen, ettei nuorilla olisi tarvetta rikkoa rajoja, vaan heille annettaisiin tilaa venyttää niitä turvallisissa määrin. Miten tämä sitten voi esimerkiksi näyttäytyä työssäni?

Yksi yleisin toive, joita nuorilla on, on saada oikeudet yöhön. Toiveet tehdä erilaisia asioita yöllä, kun sääntöjen mukaan pitäisi nukkua. Milloin on haaveissa katsoa esimerkiksi muumeja vuorokausi putkeen, viettää nuorten iltaa koko yö ja milloin pelata jotain jännittävää peliä yöllä leirikeskuksessa. Tapoja on monia, mutta tärkeintä on ajankohta: jännittävä ja jollain tavalla vapauden tuoksuinen yö.

Koska koen, että työtäni on mahdollistaa nuorille rajojen venyttäminen turvallisessa ympäristössä, heidän  toiveitaan toteutetaan silloin tällöin. Usein nuorilla on selkeä ajatus siitä, minkä tyyppisiä asioita yöllä pitäisi päästä tekemään ja sellaista heille pyritään järjestämään. Tänä syksynä järjestimme veisuyön, jossa lauloimme nuoren seurakunnan veisuja, välillä pelailimme ja leikimme, jottei laulu kävisi liian yksitoikkoiseksi.

Illan alkaessa into on suuri, mutta useimmilla väsymys hiipii vähitellen ja salakavalasti. Muutamat lepäilivät järjestämässämme lepohuoneessa ja osa lähti kotiinkin nukkumaan. Vain pari jaksoi valvoa aamuun asti lepäämättä ja kahlata auringon noustessa vielä veisuja läpi. Mutta tärkeää ei olekaan se, kuinka myöhään jaksaa valvoa. Paljon tärkeämpää on mahdollisuus venyttää rajoja, tehdä jotain arjessa kiellettyä. Mutta tehdä se ilman pelkoa epäonnistumisesta tai siitä, että jotain sattuu. Olla turvallisesti raja-aitojen äärirajoilla yhdessä muiden kanssa.

Arjen rajojen venyttämisen mahdollistaminen on tärkeää ja kuuluu nuoruuteen. Mutta yhtä tärkeää on olla niissä hetkissä yhdessä nuoren kanssa.

Hyvinvointivaltion neljä peruskiveä
Hanna ja Sanna arjen raameja rakentamassa
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
89 artikkelia
Taivastelua
77 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Hilppa
12 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia
Jussi Viljala
1 artikkeli

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä