Taivastelua

Sopivasti terää ja huumoria. Tavallisten ihmisten arkea ja heikomman ihmisen osaa peilaten. Blogia kirjoittavat Joensuun ev.lut. seurakuntien työntekijät.

Sielunrauhaa etsimässä

 

Moni ihminen on vanhemmiten huomannut rauhoittuvansa. Useimmat jo ennen kuin hautakivessä lukee ”Lepää Rauhassa”.  Syyksi tähän mainitaan usein ikääntyminen ja sen mukanaan tuomat fyysiset hidastumiset. Usein mainitaan myös että johan tätä elämää on nähty eikä ole enää kiire edistää uraa eikä kiirehtiä muutenkaan.  Tarkemmin asiaa pohdittaessa ja tutkittaessa on kuitenkin havaittu, että taustalla voi olla niinkin yksinkertainen seikka, että ihminen on alkanut päästä sisäiseen rauhaan eli sopusointuun itsensä kanssa. No mitä ihmettä tämä sitten on?   Useimmiten kyse on yksinkertaisesti siitä, että ihminen alkaa hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, ja elämänsä sellaisena kuin se on sujunut.  Tämä ei tarkoita sitä etteikö ihminen myöntäisi tehneensä elämänsä aikana virheitä ja etteikö hän mielellään luovuttaisi myös pois jälkeenpäin tarkasteltuna turhanpäiväisiksi havaittuja hetkiä. Mutta voi myös huomata, että huonomminkin olisi voinut käydä.


Pitkään kestäneitä parisuhteita tutkittaessa on viime aikoina tultu hieman samankaltaisiin tuloksiin. Selvimmät tulokset näistä tutkimuksista julkaistiin viime vuoden elokuussa Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä. Parisuhteiden alku- ja keskivaiheissa ihmiset haluavat usein vielä ns. kehittää parisuhdettaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että toista kuten myös ei omaa itseäkään oikein hyväksytä sellaisenaan, vaan tavoitellaan jotain mielessä olevaa ihannetta.  Toista neuvotaan, opastetaan, painostetaan, koulutetaan yms. ja toivotaan että hän muokkautuu ihanteen suuntaan. Tässä saatetaan jonkin verran onnistuakin, mutta ei suinkaan läheskään siinä määrin kuin alun perin on saatettu kuvitella.  Parisuhteen myöhemmässä vaiheessa tavoitetaso muuttuu elämän koulussa. Elämä parisuhteessa muuttuu silloin helpommaksi etenkin jos puolison itsetuntemus on myös samalla muuttunut paremmaksi. Kumpikin puolisoista kokee tulevansa aikaisempaa paremmin hyväksytyksi ja parisuhteen laatu paranee tätä kautta ikäänkuin itsestään.  No ei tietenkään se kaikilla näin mene, mutta monella kuitenkin.


Jos haluat kohentaa elämänlaatuasi ja parisuhteesi laatua jo ennen eläkeiän lähestymistä, niin saattaa olla uteliaisuuden vuoksi hauska kokeilla itsensä ja kumppaninsa hyväksymistä enemmän sellaisenaan. Molempien puolisoiden olisi oltava samalla tavalla mukana tässä kokeilussa. Enempää vinkkejä en voi antaa.  Kukin pari kokeilkoon tätä ihan omalla vastuullaan.  Jos tämä kuulostaa ärsyttävältä neuvomiselta, niin älä ihmeessä kokeile vaan jatka rohkeasti entiseen malliin. Saattaahan siinä toisessa ja vielä itsessäkin olla vielä jotain pientä viilaamista ennen hyväksymistä ja ”Rest in peace” -tilaan siirtymistä.  

Paavo Kerkkänen, perheneuvoja

Bloggarit

Taivastelua
49 artikkeli(a)
Toimitus
1 artikkeli(a)
Aimo Salonen
63 artikkeli(a)
Sami-Petteri Asikainen
17 artikkeli(a)
Anna Tenhu
22 artikkeli(a)
Hilppa
12 artikkeli(a)
Tiltu Taimela
3 artikkeli(a)
Jussi Viljala
1 artikkeli(a)

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä