Taivastelua

Sairaan hyviä kokemuksia

Kesää odotin minnäi niin kuin hepo kessää. Hitaasti ja nihkeästi se tuli, aluksi koleana ja kolkkona. Viimein heinäkuun alun jälkeen alkoi ilmassa olla kesäisiä oireita. Ja minulla alkoi lomakuume nousta vähän liikaa. Siitäpä suorin työterveyteen, joka toimii hyvin. Niin nytkin sain ajan lääkärille parin tunnin päähän ja sitten kotiin antibioottien kanssa lepoon taltuttamaan alkavaa keuhkokuumetta.


Parin viikon sairausloman jälkeen olin jo kovasti luuloterve ja niin kesän yhä lämmetessä alkoi oikea loma. Ja minäkin niin kuin moni muukin kesälomanviettäjä lähdin oitis etelänmatkalle, peräti Turkuun saakka. Siellä oli jo helteistä miltei ja ennen muuta tomera kaksivuotias ja vastustamaton kutsu: utti tule leittimään.


Vaan kuinkas sitten kävikään. Ei noussut ihana lemmenkuume, vaan ihan tavallinen heti aamusta tunnissa lukemaan 39,5. Eipä ollut minusta enää Turussa automaan (kaksivuotiaan ytimekäs sananuudistus autoilemisesta) ja niin päräytin pirssillä omanmerkkisen lääkäriaseman työterveyteen, jonne olin saanut välittömästi lääkärinajan. Hyvästä hoitoasenteesta jäi erityisesti mieleen lääkäri, joka tarjoutui kuljettamaan pyörätuolilla labraan, kun ei omat jalat kovin varmasti enää kannattaneet. Ja labran ja toisen lääkärintapaamisen jälkeen samainen lääkäri ystävällisesti kärräsi ulko-ovelle ja pirautti pirssin.


Niin minut toimitettiin Turun yliopistollisen keskussairaalan T-sairaalan päivystykseen. Tilat olivat väljät ja valoisat. Tämän tästä hoitaja kävi mukavasti juttelemassa ja vointia kysymässä ja kertomassa missä mennään. Vaikka piti olla siellä pitkään, aika taittui kohtuullisen hyvin, kun koko ajan oli tunne, että asiat etenevät. Röntgeniin ei tarvinnut uudestaan lähteä, kun kuva oli otettu jo äsken siellä työterveydessä. Kuva kulki yksityisen ja julkisen välillä. Ainoa särö oli, että tiedot toisesta sairaanhoitopiiristä, tästä omasta, olivat saamattomissa (siis digiloikka idästä länteen on liian pitkä maan sisäisesti vielä vuonna 2017!!!). Lääkärikin kävi muutamaan otteeseen.


Ja sitten ystävällinen naisimmeinen, lääkintävahtimestari käsittääkseni, lähti ystävällisesti työntelemään minua petissä osastolle. Olin jo aika väsynyt ja syömättömänä se korostui niin, että näytin varmaan melko surkealta. Keuhko-osastolle saavuttuamme kuljettajani aidon ystävällisesti hymyillen rohkaisi olkavarttani hellästi silittäen: ”Kyllä se toipuminen nyt alkaa!”.


Koska aamun rajuun kuumeen nousuun oli liittynyt ylenanto (huom! ei mitään tekemistä julkisen median kanssa) niin minut varmuuden välttämisen ehkäisemiseksi laitettiin eristyshuoneeseen eli siis tosi tilavaan rauhalliseen yksityissviittiin. Eristys purettiin aika pian, mutta sain edelleen nauttia omasta rauhasta koko sen neljä päivää, minkä sairaalassa vietin. Itse hinguin pois, olisivat pitäneet pitempäänkin.


Niin hoitajat, siivouksesta huolehtineet ja lääkäritkin kohtasivat todella potilaan. Lääkäritkin silmiin katsoen ja kätellen! Mutta ei se ollut vain mukavaa kohtaamista ja jutustelua. Selvästikin asioihini oli paneuduttu ja paneuduttiin ja sairauttani haluttiin mahdollisimman hyvin selvittää. Eihän se ihan tavanomaista ole, että työikäinen työssäkäypä puolen vuoden sisään kolmannen kerran keuhkokuumeilee rokotuksestakin huolimatta. Mutta kun lomalainen ja käypäläinen olin, eivät voineet muuta kuin lähettää tietoa itään ja toivoa, että täällä PKKS ottaisi asiakseen selvittää mistä on kysymys.


Tottakai se otti ja ottaa todella paljon päähän, että aiottu loma ja sen suunnitellut menot menivät mönkään sairastellessa, mutta kovasti auttoi mieltä pysymään toiveikkaana asiallinen ja myötäelävä sairaan hyvä hoito niin Turun hienossa sairaalassa kuin asiallisesti ja ystävällisesti toimivassa työterveyshoidosssa.


Ilkka Raittila, sairaalapastori

Sielunrauhaa etsimässä
Helppo on haukkua, hankalampi purra
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
89 artikkelia
Taivastelua
77 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Hilppa
12 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia
Jussi Viljala
1 artikkeli

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä