Taivastelua

Armotonta menoa

 

Sodassa ja rakkaudessa on kaikki keinot sallittuja. Näyttää siltä että nykyään tiukan paikan tullen mikä tahansa asia voidaan laskea sodaksi tai rakkaudeksi. Näin on  olipa sitten kyse lisäeläkkeen myöntämisestä, kun on erikseen sovittu ettei sitä käytetä,  ylinopeudesta liikenteessä, rahanpesusta pankeissa, päästökaupasta  ilmaston lämpenemisessä, työpaikkakiusaamisesta ja perusteettomista työsuhteiden päättämisistä tai vaikkapa  riitaisista avo- tai avioeroista.

Kautta historian on ihminen pyrkinyt laatimaan pelisääntöjä, sopimuksia, säädöksiä ja lakeja itselleen ja toisilleen. Samalla on oltu syvästi tietoisia siitä, että kaikkia niitä tullaan rikkomaan enemmän tai vähemmän. Niinpä on sitten tältä varalta laadittu erilaisia rangaistuksia, korvauksia, sakkoja ja uusia sopimuksia, että näistä rikkomuksista selvittäisin. Väliin on tarvittu myös armoa ja sovittelua. Entäs unohdusta, lahjontaa, kiristystä ja murhia? Hyvä ja paha ihmisen elämässä käyvät jatkuvaa taistelua ihmisen sielusta.  

Aivan oikein! Lukija on oikeilla jäljillä. Blogin kirjoittaja on seurannut kesän aikana televisiosta uusintoina, ties monennenko kerran, James Bondin seikkailut 007:nä.   Jamestahan eivät näytä tavallisen ihmisen elämän säännöt koskevan.  Hänelle on annettu lupa tappaa, ja lisäksi hänellä on ilmiömäiset taidot tappaa muita itse kipua tuntematta ja samalla hurmata naisia ja saada heidät rakastumaan itseensä. Lohdutonta on kuitenkin tuo Jameksen meno ja niin toivottoman tyhmää ja typerää, että sitä on vaikea olla katsomatta.  Niin ja onhan se toisaalta niin mukava, kun tietää että aina lopussa konnat kuolevat, paha saa palkkansa ja Jameksella on mukavaa naisseuraa. Eli jutussa on happy end, jota todellisessa elämässä ei suinkaan aina ole.  

Ihmisen koko elämän kestävä ristiriitainen kamppailu hyvää tarkoittavien sääntöjen ja lakien kanssa antaa ehtymätöntä aineistoa armotonta menoa sisältäville uutisille, tarinoille, kirjoille ja elokuville.  Onneksi maailmassamme on myös paljon sellaista elämää, joka ei ole ristiriidassa omien periaatteidensa kanssa. Elämä voi olla ihan mukavaa, vaikka ei olisikaan lupaa tappaa ja vaikka kaikki kauniit vastaan tulevat naiset eivät olisikaan vihollisvaltion agentteja. Tästä tavallisesta rauhallisesta elämästä ei vain saa kovin helposti tehtyä menestyskirjoja tai uusintoina näytettäviä elokuvia.   Tarvinneeko niitä.  Kyllä tavallinen, rauhallinen elämä ilman tappo-oikeutta on ihan nautittavaa ja mukavaa.

Paavo Kerkkänen ,    perheneuvoja

 

Hyvän pomon ken löytää, löytää aarteen helmiäkin k...
Hyvinvointivaltion neljä peruskiveä
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
89 artikkelia
Taivastelua
77 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Hilppa
12 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia
Jussi Viljala
1 artikkeli

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä